ITRACONAZOL ARENA 100 mg

DCI: ITRACONAZOLUM

Forma farmaceutică: CAPS.

Concentrația

100mg

Prescripție:

P-RF

Cod ATC

J02AC02

Firma / țara producătoare APP

ARENA GROUP S.A. - ROMANIA

Firma / țara deținătoare APP

ARENA GROUP S.A. - ROMANIA

Volum ambalaj

-

Informații despre produs

  • Acțiune terapeutică:

    ANTIMICOTICE DE UZ SISTEMIC DERIVATI DE TRIAZOL
  • Ambalaj:

    Cutie x 3 blist. Al/PVC x 5 caps.
  • Nr. / data ambalaj APP

    33/2007/01
  • Valabilitate ambalaj

    2 anu
  • Cod CIM

    W59235001

AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 33/2007/01 Anexa 1 Prospect

ITRACONAZOL ARENA 100 mg, capsule Itraconazol

Compoziţie

O capsula contine itraconazol 100 mg si excipienti: sfere de zahăr, hipromeloză, copolimer butilat-metacrilat bazic (Eudragit E 100), dioxid de titan (E 171), galben de chinolină (E 104), Sunset Yellow FCF (E 110), Brilliant Blue FCF (E133), Ponceau 4R (E124), gelatină, parahidroxibenzoat de metil, parahidroxibenzoat de propil.

Grupa farmacoterapeutică: antiinfectioase de uz sistemic; antimicotice sistemice; triazol – derivati.

Indicaţii terapeutice

Afectiuni ginecologice: candidoza vulvovaginala. Afectiuni dermatologice si oftalmologice: pityriasis versicolor, dermatomicoze, keratite fungice si candidoze orale, onicomicoze cauzate de dermatofiti sau levuri. Micoze sistemice: aspergiloze si candidoze sistemice, criptococoze (incluzand meningita criptococica), histoplasmoze, sporotrichoze, paracoccidioidomicoze, blastomicoze si alte tipuri rare de micoze sistemice sau tropicale.

Contraindicaţii

Hipersensibilitate cunoscuta la itraconazol sau la oricare dintre excipienti. Utilizarea concomitenta de terfenadina, astemizol, mizolastin, cisaprida, dofetilid, chinidina, pimozida, bepridil, inhibitorii reductazei HMG-CoA metabolizati de CYP3A4 cum sunt simvastatina si lovastatina, triazolam si midazolam oral sunt contraindicate in timpul tratamentului cu itraconazol. Alaptare daca sugarul este tratat cu cisaprida.

Precauţii

Intr-un studiu cu itraconazol administrat i.v. la un voluntar sanatos, a fost observata o scadere tranzitorie asimptomatica a fractiei de ejectie a ventriculului stang; aceasta s-a remis inaintea urmatoarei administrari intravenoase. Relevanta clinica a acestor rezultate pentru formele farmaceutice orale nu este cunoscuta. Blocantele canalelor de calciu pot avea efecte inotrop negative care se pot adauga la efectele itraconazolului; itraconazolul poate sa inhibe metabolizarea blocantelor canalelor de calciu. De aceea, se recomanda prudenta in administrarea de itraconazol concomitent cu blocante ale canalelor de calciu. Itraconazolul are potential pentru interactiuni medicamentoase importante clinic (vezi pct. Interactiuni). ITRACONAZOL ARENA 100 mg contine colorantii Sunset Yellow FCF (E 110) si Ponceau 4R (E 124) care pot provoca reactii alergice. ITRACONAZOL ARENA 100 mg contine parahidroxibenzoat de metil si parahidroxibenzoat de propil care pot provoca reactii alergice (chiar intarziate).

Interacţiuni

Medicamente care afecteaza metabolizarea itraconazolului: Au fost realizate studii de interactiune medicamentoasa cu rifampicina, rifabutina si fenitoina. Deoarece, in aceste studii, biodisponibilitatea itraconazolului si a hidroxi-itraconazolului a fost scazuta astfel incat eficacitatea poate fi mult redusa, asocierea itraconazolului cu acesti inductori enzimatici potenti nu este recomandata. Nu sunt disponibile date despre alti inductori enzimatici, cum sunt carbamazepina, fenobarbitalul si izoniazida, dar pot fi anticipate efecte similare. Deoarece itraconazolul este metabolizat in principal de catre CYP3A4, inhibitorii potenti ai acestei enzime pot creste biodisponibilitatea itraconazolului. Exemple sunt: ritonavir, indinavir, claritromicina si eritromicina.

Efectele itraconazolului asupra metabolizarii altor medicamente: Itraconazol poate inhiba metabolizarea medicamentelor metabolizate de familia citocromului 3A. Acest fapt poate determina o crestere si/sau o prelungire a efectelor acestora, incluzand reactii adverse. Dupa intreruperea tratamentului, concentratiile plasmatice de itraconazol scad treptat, in functie de doza si durata tratamentului. Acest aspect trebuie avut in vedere atunci cand se considera efectul inhibitor al itraconazolului asupra medicamentelor administrate concomitent.

Exemple: Medicamente care nu trebuie utilizate in timpul tratamentului cu itraconazol: terfenadina, astemizol, mizolastin, cisaprida, triazolam, midazolam, dofetilid, chinidina, pimozida, inhibitorii reductazei HMG-CoA metabolizati de catre CYP3A4 cum sunt simvastatina si lovastatina. Blocantele canalelor de calciu pot prezenta efecte inotrop negative care se pot adauga la cele ale itraconazolului; itraconazolul poate sa inhibe metabolizarea blocantelor canalelor de calciu. De aceea, este necesara prudenta in administrarea itraconazolului concomitent cu blocante ale canalelor de calciu. Medicamente ale caror concentratii plasmatice, efecte sau reactii adverse trebuie monitorizate. Daca este necesar, in cazul administrarii concomitente cu itraconazol doza lor trebuie redusa: anticoagulante orale; inhibitorii proteazei HIV cum sunt ritonavir, indinavir, saquinavir; anumite medicamente antineoplazice cum sunt alcaloizii vinca, busulfan, docetaxel si trimetrexat; blocante ale canalelor de calciu metabolizate de catre CYP3A4 cum sunt dihidropiridina si verapamilul; anumite medicamente imunosupresoare: ciclosporina, tacrolimus, rapamicina (cunoscuta si ca sirolimus). altele: digoxina, carbamazepina, buspirona, alfentanil, alprazolam, brotizolam, midazolam administrat i.v., rifabutina, metilprednisolona, ebastina, reboxetina, halofantrina, chinidina, tolterodina, lercanidipina, lumefantrina, artemeter, hidrochinidina, anticonvulsivante inductoare enzimatice (carbamazepina, fenobarbital, primidona), sildenafil, didanozina, buprenorfina, medicamentele care scad pH-ul gastric.

Nu au fost observate interactiuni cu AZT (zidovudina) si fluvastatina. Nu s-au evidentiat efecte induse de itraconazol asupra metabolizarii etinilestradiolului sau noretisteronei.

Studiile in vitro au avidentiat ca nu exista interactiuni in ceea ce priveste legarea de proteinele plasmatice intre itraconazol si imipramina, propranolol, diazepam, cimetidina, indometacin, tolbutamida si sulfametazina.

Atenţionări speciale

Itraconazolul a demonstrat efect inotrop negativ si a fost asociat cu raportari de insuficienta cardiaca congestiva. Itraconazolul nu trebuie administrat la pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva sau antecedente de insuficienta cardiaca congestiva decat in cazul in care beneficiul terapeutic depaseste riscul potential. Aceasta evaluare individuala beneficiu/risc trebuie sa ia in considerare factori precum severitatea indicatiei, regimul de dozaj si factorii de risc individual pentru insuficienta cardiaca congestiva. Acesti factori de risc includ boli cardiace, cum sunt bolile ischemice si valvulare; bolile cronice obstructive pulmonare; insuficienta renala si alte afectiuni edematoase. Astfel de pacienti trebuie informati despre semnele si simptomele insuficientei cardiace congestive, trebuie tratati cu precautie si monitorizati in timpul tratamentului pentru semnele si simptomele insuficientei cardiace congestive; daca astfel de semne sau simptome apar in timpul tratamentului cu itraconazol acesta trebuie intrerupt.

Aciditate gastrica scazuta: absorbtia itraconazolului din capsule este afectata atunci cand aciditatea gastrica este scazuta. La pacientii care utilizeaza medicamente neutralizante ale aciditatii gastrice (de exemplu, hidroxid de aluminiu) acestea trebuie administrate la cel putin doua ore de la administrarea capsulelor cu itraconazol. La pacientii cu aclorhidrie cum sunt pacientii cu SIDA si cei care utilizeaza inhibitori ai secretiei gastrice (de exemplu, antagonistii H2, inhibitorii pompei protonice) se recomanda administrarea capsulelor cu itraconazol cu un lichid acidulat.

Copii Deoarece datele clinice privind administrarea capsulelor cu itraconazol la copii sunt limitate, capsulele cu itraconazol nu trebuie utilizate la acest grup de pacienti decat daca beneficiile terapeutice depasesc riscurile potentiale.

Afectiuni hepatice Cazuri foarte rare de hepatotoxicitate severa, incluzand unele cazuri de afectare hepatica acuta letala, au aparut dupa utilizarea itraconazolului. Majoritatea acestor cazuri au implicat pacienti cu boala hepatica pre-existenta, au fost tratati pentru indicatii sistemice, aveau alte afectiuni si/sau erau tratati cu alte medicamente hepatotoxice. Unii pacienti nu prezentau factori de risc evidenti pentru afectiune hepatica. Unele dintre aceste cazuri au fost observate in prima luna de tratament, incluzand cazurile aparute in prima saptamana. La pacientii tratati cu itraconazol trebuie avuta in vedere monitorizarea functiei hepatice. Pacientii trebuie sfatuiti sa raporteze imediat medicului semnele si simptomele sugestive de hepatita cum sunt anorexia, greata, varsaturile, oboseala, durerea abdominala si aparitia de urini hipercrome. La acesti pacienti, tratamentul trebuie incetat imediat si trebuie initiata testarea functiilor hepatice. La pacientii cu cresterea valorilor enzimelor hepatice sau cu afectiune hepatica activa sau care au prezentat toxicitate hepatica la alte medicamente, tratamentul nu trebuie initiat decat in cazul in care beneficiul potential depaseste riscul unei afectari hepatice. In asemenea cazuri este necesara monitorizarea enzimelor hepatice. Disfunctii hepatice: itraconazolul este metabolizat predominant in ficat. Timpul de injumatatire terminal al itraconazol la pacientii cirotici este oarecum prelungit. Biodisponibilitatea orala la acesti pacienti este oarecum scazuta. In aceste cazuri poate fi luata in considerare o ajustare a dozei.

Afectiuni renale Biodisponibilitatea orala a itraconazolului poate fi mai scazuta la pacientii cu insuficienta renala. Se recomanda ajustarea dozei.

In cazul aparitiei unei neuropatii care poate fi atribuita itraconazolului, tratamentul trebuie intrerupt.

Nu exista informatii privind hipersensibilitatea incrucisata intre itraconazol si alti azoli antifungici. Cu toate acestea, se recomanda prudenta in prescrierea itraconazolului la pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la alti azoli.

La pacientii cu neutropenie sau cu bola SIDA, concentratiile plasmatice de itraconazol sunt scazute ceea ce justifica utilizarea unor doze crescute si monitorizarea acestor concentratii daca exista suspiciunea prezentei unor elemente care pot modifica absorbtia medicamentului. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Sarcina şi alăptarea

Administrat in doze mari la femelele gestante de sobolan si soarece, itraconazolul a crescut incidenta malformatiilor fetale si a produs reactii adverse asupra embrionului. Nu sunt disponibile studii clinice cu itraconazol la femeile gravide. Prin urmare, itraconazolul poate fi administrat numai in cazurile de micoze sistemice potential letale si cand in aceste cazuri beneficiile terapeutice materne depasesc riscurile potentiale asupra fatului. Administrarea itraconazolului trebuie evitata in special in primul trimestru de sarcina. O cantitate foarte mica de itraconazol se excreta in laptele matern. De aceea, pentru tratamentul cu itraconazol trebuie evaluat raportul beneficiu potential matern/risc potential pentru sugar. In cazul in care exista suspiciuni, pacienta nu trebuie sa alapteze. Daca sugarul este tratat cu cisaprida, administrarea de itraconazol la mama este contraindicata.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu s-au evidentiat efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, dar ITRACONAZOL ARENA 100 mg poate determina ameteli. De aceea, se recomanda prudenta in conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.

Doze şi mod de administrare

Pentru o absorbtie maxima se recomanda administrarea itraconazolului imediat dupa o masa principala.

INDICATII TERAPEUTICE DOZA DURATA Indicatii ginecologice Candidoza vulvovaginala 200 mg itraconazol de 2 ori pe zi sau 200 mg itraconazol o data pe zi 1 zi

3 zile Indicatii dermatologice Pityriasis versicolor 200 mg itraconazol o data pe zi 7 zile Dermatomicoze 200 mg itraconazol o data pe zi sau 100 mg itraconazol o data pe zi 7 zile sau 15 zile Regiuni puternic keratinizate: Tinea pedis plantar 200 mg itraconazol de doua ori pe zi 7 zile Tinea manus palmar 100 mg itraconazol o data pe zi 30 zile Candidoza orala 100 mg itraconazol o data pe zi 15 zile In cazul pacientilor cu imunitate compromisa (neutropenie, SIDA sau transplant de organe) biodisponibilitatea orală a itraconazolului poate fi scazuta, putand fi necesara dublarea dozelor.

INDICATII TERAPEUTICE DOZA DURATA Indicatii oftalmologice Keratite fungice 200 mg itraconazol o data pe zi 21 zile Onicomicoze: Tratament puls 200 mg itraconazol de doua ori pe zi o saptamana Infectii ale unghiilor mainii Doua tratamente puls Infectii ale unghiilor picioarelor

Trei tratamente puls

Tratamentele puls sunt separate de o pauza de 3 saptamani. Raspunsul clinic devine evident odata cu cresterea unghiilor, dupa terminarea tratamentului. Tratamentul onicomicozelor poate fi continuu (200 mg itraconazol/zi) 3 luni.

INDICATII TERAPEUTICE DOZA DURATA OBSERVATII Micoze sistemice Aspergiloza Candidoza 200 mg itraconazol o data pe zi 100 - 200 mg itraconazol o data pe zi 2 - 5 luni 3 sapt.- 7 luni 200 mg itraconazol de doua ori pe zi in bolile invazive sau diseminate Criptococoze

  • nonmeningeale

  • meningeale

200 mg itraconazol o data pe zi 200 mg itraconazol de doua ori pe zi

2 luni – 1 an 2 luni – 1 an intretinere (cazuri meningeale) 200 mg itraconazol o data pe zi Histoplasmoze 200 mg itraconazol o data pe zi 200 mg itraconazol de doua ori pe zi 8 luni Sporotricoze 100 mg itraconazol o data pe zi 3 luni Paracoccidioidomicoze 100 mg itraconazol o data pe zi 6 luni Chromomicoze 100 - 200 mg itraconazol o data pe zi 6 luni Blastomicoze 100 mg itraconazol o data pe zi 200 mg itraconazol de doua ori pe zi 6 luni

Reacţii adverse

Reactiile adverse cel mai frecvent raportate in asociere cu utilizarea itraconazolului au fost cele de origine gastro-intestinala, precum: dispepsie, greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree si constipatie. Alte reactii adverse raportate includ: cefalee, cresteri reversibile ale valorilor enzimelor hepatice, hepatita, tulburari menstruale, ameteli si reactii alergice (cum sunt prurit, eruptii cutanate, urticarie si edem angioneurotic), neuropatie periferica, sindrom Stevens-Johnson, alopecie, hipokaliemie, edeme, insuficienta cardiaca congestiva si edem pulmonar. Cazuri de hepatotoxicitate severa, incluzand unele cazuri de afectare hepatica acuta letala, au aparut la utilizarea itraconazolului.

Supradozaj

Nu s-au raportat cazuri de supradozaj.

Păstrare A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 5 capsule.

Producător

S.C. ARENA GROUP S.A. B-dul Dunării, nr. 54, com. Voluntari, jud. Ilfov, România Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. ARENA GROUP S.A. Str. Ştefan Mihăileanu Nr. 31, Sector 2, Bucureşti, România

Data ultimei verificări a prospectului

Noiembrie, 2013