MESALAZINA SOFAR 800 mg
DCI: MESALAZINUM
Forma farmaceutică: COMPR. GASTROREZ.
Concentrația
800mg
Prescripție:
P6L
Cod ATC
A07EC02
Firma / țara producătoare APP
SOFAR S.P.A. - ITALIA
Firma / țara deținătoare APP
SOFAR S.P.A. - ITALIA
Volum ambalaj
-
Informații despre produs
Acțiune terapeutică:
MEDICAMENTE ANTIINFLAMATOARE INTESTINALE ACID AMINOSALICILIC SI ALTE MEDICAMENTE SIMILAREAmbalaj:
- Cutie cu 4 blist. PVC/Al x 15 compr. gastrorezistente
- Cutie cu 6 blist. PVC/Al x 15 compr. gastrorezistente
- Cutie cu 8 blist. PVC/Al x 15 compr. gastrorezistente
Nr. / data ambalaj APP
- 12453/2019/01
- 12453/2019/02
- 12453/2019/03
Valabilitate ambalaj
3 aniCod CIM
- W68603001
- W68603002
- W68603003
AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 12453/2019/01-02-03 Anexa 1 Prospect
PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR
MESALAZINA ALFASIGMA 800 mg comprimate gastrorezistente Mesalazina
Citiți cu atenție și în întregime acest prospect înainte de a începe să luați acest medicament deoarece conține informații importante pentru dumneavoastră.
- Păstrați acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiți.
- Dacă aveți orice întrebări suplimentare, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului sau asistentei medicale.
- Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l dați altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleași semne de boală ca dumneavoastră.
- Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. Vezi pct. 4.
În acest prospect găsiţi:
-
Ce este MESALAZINA ALFASIGMA şi pentru ce se utilizează
-
Ce trebuie să știți înainte să luaţi MESALAZINA ALFASIGMA
-
Cum să luaţi MESALAZINA ALFASIGMA
-
Reacţii adverse posibile
-
Cum se păstrează MESALAZINA ALFASIGMA
-
Conținul ambalajului și alte informaţii
-
CE ESTE MESALAZINA ALFASIGMA ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ
MESALAZINA ALFASIGMA conţine un medicament antiinflamator intestinal numit mesalazină. Este utilizat pentru tratamentul afecţiunilor inflamatorii acute şi cronice ale intestinului şi a colonului: colita ulceroasă, boala Crohn, inflamarea acută și cronică, la nivelul intestinului subțire și colon. MESALAZINA ALFASIGMA este indicată atât la adulți cât și la copii de 6 ani sau mai mari. MESALAZINA ALFASIGMA este indicată atât în tratamentul fazei active cât şi pentru a preveni recidivele. În particular dacă faza activă este severă poate fi asociată MESALAZINA ALFASIGMA cu corticosteroizi.
- CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI ÎNAINTE SĂ LUAȚI MESALAZINA ALFASIGMA
Nu luaţi MESALAZINA ALFASIGMA
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la mesalazină, salicilaţi sau la oricare dintre celelalte componente ale MESALAZINA ALFASIGMA;
- dacă suferiţi de ulcer peptidic în faza activă;
- dacă suferiţi de insuficiență hepatică;
- dacă aveţi insuficienţă renală; A se evita utilizarea la copii sub 6 ani Atenționări și precauții Se vor lua măsuri de precauţie deosebite dacă prezentaţi tulburări renale sau hepatice şi Utilizarea prelungită a produsului poate fi cauza apariţiei fenomenelor de sensibilizare. Se va evita la pacienţii cu insuficienţă renală. Mesalazina poate provoca colorarea în roșu-maroniu a urinei după contactul cu înălbitor cu hipoclorit de sodiu în apa vasului de toaletă. Acest efect reprezintă o reacție chimică între mesalazină și înălbitor și este inofensiv.
Aveți grijă deosebită când utilizați mesalazină: În asociere cu tratamentul cu mesalazină au fost raportate reacții cutanate severe, printre care Reacție medicamentoasă cu eozinofilie și simptome sistemice (sindrom DRESS), sindrom Stevens-Johnson (SSJ) și necroliză epidermică toxică (NET). Opriți tratamentul cu mesalazină și solicitați imediat asistență medicală dacă observați oricare dintre simptomele asociate acestor reacții cutanate grave descrise la pct. 4.
La utilizarea mesalazinei pot să se formeze calculi renali. Simptomele pot include dureri în părțile laterale ale abdomenului și prezența sângelui în urină. În timpul tratamentului cu mesalazină, trebuie să consumați o cantitate suficientă de lichide. Dacă aveţi o digestie gastrică foarte lentă sau prezentaţi stenoză pilorică, poate avea loc o eliberare a 5-ASA deja în stomac şi în consecinţă poate să apară iritaţie gastrică şi o pierdere a eficacităţii medicamentului.
MESALAZINA ALFASIGMA împreună cu alte medicamente Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. -dacă urmaţi un tratament cu hipoglicemiante orale, diuretice, anticoagulante cumarinice şi corticosteroizi. Pe parcursul tratamentului cu MESALAZINA ALFASIGMA comprimate se va evita administrarea de lactuloză sau alte produse ce determină scăderea pH-ului în colon care poate împiedica eliberarea substanţei active din comprimate. A se vedea şi “Precauţii speciale”.
Sarcina, alăptarea și fertilitatea Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. MESALAZINA ALFASIGMA se poate administra în sarcină sau în perioada de alăptare numai dacă este considerat esenţial de medic. Utilizarea produsului se va evita în ultimele săptămâni de sarcină.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor Nu sunt cunoscute efecte asupra conducerii vehiculelor şi folosirii utilajelor
- CUM SĂ LUAŢI MESALAZINA ALFASIGMA
Luaţi întotdeauna MESALAZINA ALFASIGMA exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doze Pentru adulţi doza uzuală medie este de un comprimat a 800mg de trei ori pe zi. În faza acută se poate creşte până la 5 comprimate de 800 mg pe zi în funcţie de recomandarea medicului. Dacă luaţi pentru prima dată acest medicament este recomandată atingerea dozei maxime recomandate după câteva zile de tratament crescând gradual doza. Tratamentul fazei active este de 4-6 săptămâni. Pentru tratamentul de lungă durată pentru a menţine remisia, doza zilnică de MESALAZINA ALFASIGMA trebuie stabilită de medical curant. A se evita utilizarea comprimatelor în cazul copiilor mai mici de 6 ani. Pentru a preveni recidivele pe parcursul remisiei este necesară o cură de lungă durată, frecvenţa şi doza de MESALAZINA ALFASIGMA comprimate gastrorezistente este stabilită de medic. Doza recomandată adulţilor poate fi utilizată şi la persoanele vârstnice mai puţin la cei cu funcţie renală afectată.
Există documentaţie insuficientă privind efectele asupra copiilor (cu vârstă cuprinsă între 6-18 ani). Copii cu vârstă de 6 ani sau mai mari • Faza activă a bolii: se determina individual, începându-se cu 30-50 mg/kg/zi în doze divizate. Doza maximă: 75 mg/kg/zi în doze divizate. Doza totală să nu depăşească 4 g/zi (doza maximă pentru adulţi). • Tratament de menţinere: se determină individual, începandu-se cu 15-30 mg/kg/zi în doze divizate. Doza totală să nu depăşească 2 g/zi (doza recomandată pentru adulţi). În general la copii cu o greutate de până la 40 kg este recomandată jumatate din doza pentru adulţi iar la copii peste 40 kg se recomandă doza pentru adulţi.
Mod de administrare Comprimatele de MESALAZINA ALFASIGMA trebuie înghiţite întregi (nu fracţionate sau masticate) cu un pahar de apă la distanţă de mese.
Dacă aţi luat mai mult MESALAZINA ALFASIGMA decât trebuie Nu se cunosc cazuri de supradozaj. În caz de supradozaj se recomandă lavaj gastric şi perfuzarea de soluţii electrolitice.
Dacă aţi uitat să luaţi MESALAZINA ALFASIGMA Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi MESALAZINA ALFASIGMA Pot să apară recidive ale simptomatologiei atât obiectivă cât şi subiectivă fie la întreruperea tratamentului cu MESALAZINA ALFASIGMAfie în cazul tratamentului de întreţinere neadecvat.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- REACŢII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, MESALAZINA ALFASIGMA poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Opriți tratamentul cu mesalazină și solicitați imediat asistență medicală dacă observați oricare dintre următoarele simptome:
- pete roșiatice plate la nivelul trunchiului, în formă de țintă sau circulare, adesea cu vezicule în centru; exfolierea pielii, ulcerații la nivelul gurii, al gâtului, al nasului, al organelor genitale și al ochilor, erupție extinsă pe piele, febră și noduli limfatici măriți. Aceste erupții cutanate severe pot fi precedate de febră și de simptome asemănătoare gripei
Reacţii adverse mai puţin frecvente (între 1 şi 10 pacienţi din 100 pot prezenta probabil aceste efecte). -greaţă, diaree, dureri abdominale, vărsături, pancreatită
Reacţii adverse rare (între 1 şi 10 pacienţi din 1000 pot prezenta probabil aceste efecte) -dureri de cap, neuropatie periferică (condiție ce afectează nervii mâinilor și picioarelor) dureri musculare și articulare -erupţii pe piele, prurit şi alte reacţii de hipersensibilitate ca: febra -inflamarea ficatului (hepatita), inimii (pericardita, miocardita), -modificări ale numărului de elemente figurate din sânge (anemie aplastică, agranulocitoză, neutropenie, leucopenie, trombocitopenie). -pneumonie eozinofilică -modificări ale parametrilor funcţiei hepatice (creşterea transaminazelor) -afectarea funcţiei rinichiului (incluzând nefrita interstiţială acută sau cronică şi insuficienţa renală); -dureri în piept și simptome asemănătoare cu gripa
Aceste efecte se îmbunătățesc după întreruperea tratamentului.
Reacţii adverse foarte rare (mai puţin de 1 pacient din 10000 pot prezenta probabil aceste efecte) -pneumonii interstiţiale
La apariţia eventualelor reacţii de hipersensibilitate este necesară întreruperea imediată a tratamentului.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Raportarea reacţiilor adverse Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
- CUM SE PĂSTREAZĂ MESALAZINA ALFASIGMA
A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 30°C. Nu luaţi MESALAZINA ALFASIGMA după data de expirare înscrisă pe etichetă. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
- CONȚINUTUL AMBALAJULUI ȘI ALTE INFORMAŢII
Ce conţine MESALAZINA ALFASIGMA 800 mg
- Substanţa activă este Mesalazina (acid 5-aminosalicilic). Fiecare comprimat gastrorezistent conține 800 mg mesalazină.
- Celelalte componente sunt: celuloza microcristalină, amidonglicolat de sodiu tip A, amidon de porumb, stearat de magneziu, Povidonă K 30, manitol, copolimer acid metacrilic metil metacrilat 1:2 (Eudragit S 100), talc, dioxid de titan (E171), oxid roşu de fer (E172), citrat de trietil.
Cum arată MESALAZINA ALFASIGMA şi conţinutul ambalajului Cutie cu 4 blistere din PVC/Al a câte 15 comprimate gastrorezistente Cutie cu 6 blistere din PVC/Al a câte 15 comprimate gastrorezistente Cutie cu 8 blistere din PVC/Al a câte 15 comprimate gastrorezistente Se prezintă sub formă de comprimate rotunde, convexe, de culoare roșie, cu diametrul de 13 mm.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
ALFASIGMAS.p.A. Via Ragazzi del ’99, n. 5 - 40133 Bologna (BO), Italia
Pentru orice informații referitoare la acest medicament, vă rugăm să contactați reprezentanța locală a deținătorului autorizației de punere pe piață.
Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2023.
Alte surse de informaţii
Informaţii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România http://www.anm.ro/