SUMAMED FORTE 200 mg/5 ml
DCI: AZITHROMYCINUM
Forma farmaceutică: PULB. PT. SUSP. ORALA
Concentrația
200mg/5ml
Prescripție:
PRF
Cod ATC
J01FA10
Firma / țara producătoare APP
PLIVA LJUBLJANA D.O.O. - SLOVENIA
Firma / țara deținătoare APP
TEVA B.V. - OLANDA
Volum ambalaj
15ml, 30ml, 37,5ml
Informații despre produs
Acțiune terapeutică:
MACROLIDE, LINCOSAMIDE SI STREPTOGRAMINE MACROLIDEAmbalaj:
- Cutie cu 1 flac. din PEID continand pulb. pt. 15 ml susp. orala, o seringa pt. administrare orala din PE/PS sau PP/PP si o lingurita dozatoare
- Cutie cu 1 flac. din PEID continand pulb. pt. 30 ml susp. orala, o seringa pt. administrare orala din PE/PS sau PP/PP si o lingurita dozatoare
- Cutie cu 1 flac. din PEID continand pulb. pt. 37,5 ml susp. orala, o seringa pt. administrare orala din PE/PS sau PP/PP si o lingurita dozatoare
Nr. / data ambalaj APP
- 8767/2016/01
- 8767/2016/02
- 8767/2016/03
Valabilitate ambalaj
- 2 ani-dupa ambalarea pt. coemrcializare;dupa reconstituire-5 zile
- 2 ani-dupa ambalarea pt. coemrcializare;dupa reconstituire-10 zile
Cod CIM
- W64358001
- W64358002
- W64358003
AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 8767/2016/01-02-03 Anexa 1 Prospect
Prospect: Informaţii pentru pacient
Sumamed Forte 200 mg/5 ml pulbere pentru suspensie orală Azitromicină
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament, deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.
-
Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
-
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
-
Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră.
-
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse , adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4.
Ce găsiți în acest prospect:
-
Ce este Sumamed Forte şi pentru ce se utilizează
-
Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Sumamed Forte
-
Cum să utilizaţi Sumamed Forte
-
Reacţii adverse posibile
-
Cum se păstrează Sumamed Forte
-
Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
-
Ce este Sumamed Forte şi pentru ce se utilizează
Sumamed Forte conţine azitromicină, un antibiotic utilizat în următoarele infecţii provocate de germeni sensibili la azitromicină:
-
infecţii ale tractului respirator superior, incluzând inflamaţia faringelui, amigdalelor, sinusurilor şi inflamaţia urechii;
-
infecţii ale tractului respirator inferior, incluzând infecţii ale bronhiilor şi plămânilor;
-
infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi, incluzând eritem cronic migrator (primul stadiu al bolii Lyme), erizipel (inflamaţie a pielii de la nivelul feţei, dar şi la nivelul picioarelor), impetigo (infecţie a pielii cu pustule care conţin puroi), piodermită secundară (infecţie a pielii cu germeni care produc supuraţie);
- Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Sumamed Forte
Nu administraţi copilului dumneavoastră Sumamed Forte
- dacă este alergic la azitromicină, la eritromicină, la alte macrolide sau ketolide antibacteriene sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6);
- dacă îi administraţi concomitent alcaloizi din secară cornută (dihidroergotamină, ergotamină).
Atenţionări şi precauţii
- dacă copilul dumneavoastră are probleme de sănătate legate de ficat: poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă supravegheze funcţia ficatului sau poate fi necesar ca tratamentul să fie întrerupt ;
- dacă copilul dumneavoastră are probleme cu rinichii;
- dacă apare diaree sau observaţi apariţia altor semne de infecţie în timpul tratamentului;
- dacă copilul dumneavoastră are o cantitate scăzută de potasiu sau magneziu în sânge;
- dacă copilul dumneavoastră a avut tulburări de ritm ale inimii (aritmie ventriculară, bradicardie);
- dacă copilul dumneavoastră are miastenia gravis (slăbiciune și oboseală musculară).
Sumamed Forte împreună cu alte medicamente Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă copilului dumneavoastră i se administrează, a luat recent sau s-ar putea să i se administreze orice alte medicamente.
Antiacidele scad viteza de absorbţie a azitromicinei, de aceea azitromicina trebuie administrată cu cel puţin 1 oră înainte sau 2 ore după administrarea antiacidelor.
La pacienţii trataţi cu derivaţilor de ergot, asocierea macrolidelor poate determina apariţia ergotismului (intoxicaţie cu alcaloizi de ergot). Nu există dovezi privind posibilitatea unei interacţiuni între derivaţii de ergot şi azitromicină. Cu toate acestea, datorită posibilităţii teoretice a ergotismului, azitromicina şi derivaţii de ergot nu trebuie administraţi concomitent. Se cunoaşte că antibioticele macrolide interacţionează cu digoxină, ciclosporină, astemizol, triazolam, midazolam şi alfentanil, de aceea se recomandă prudenţă la administrarea concomitentă a acestor medicamente.
Nu s-au observat efecte ale azitromicinei asupra concentraţiilor plasmatice ale teofilinei, terfenadinei, warfarinei, carbamazepinei, metilprednisolonului şi cimetidinei. Spre deosebire de majoritatea macrolidelor, azitromicina nu se leagă de citocromul P450, astfel încât, nu au fost observate interacţiuni semnificative cu aceste medicamente.
Utilizarea Sumamed Forte cu alimente şi băuturi Deoarece alimentele scad absorbţia azitromicinei, doza trebuie luată cu cel puţin o oră înainte de masă sau la 2 ore după masă.
Sarcina, alăptarea şi fertilitatea Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor Sumamed Forte nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Sumamed Forte conţine zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că copilul dumneavoastră are intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
- Cum să utilizaţi Sumamed Forte
Administraţi întotdeauna copilului dumneavoastră Sumamed Forte exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. În infecţii ale căilor respiratorii superioare, inferioare, infecţii cutanate şi ale ţesuturilor moi (cu excepţia eritemului cronic migrator), doza totală de azitromicină este de 30 mg pe kg, administrată pe o perioadă de 3 zile (10 mg azitromicină pe kg o dată pe zi), conform următorului tabel:
Greutatea corporală (kg) SUMAMED FORTE, pulbere pentru suspensie orală, 200 mg/5 ml 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10-14 2,5 ml (100mg) 15-24 5 ml (200mg) 25-34 7,5 ml (300 mg) 34-44 10 ml (400 mg) ≥45 Doza pentru adult
Azitromicina s-a dovedit eficace în tratamentul faringitelor streptococice în doze de 10 mg pe kg sau de 20 mg pe kg administrate în priză unică, timp de 3 zile În tratamentul eritemului cronic migrator doza totală de azitromicină este de 60 mg pe kg administrată astfel: 20 mg pe kg în prima zi, urmate de 10 mg pe kg în zilele 2-5.
Pacienţi cu afecţiuni ale rinichilor sau ficatului: Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă copilul dumneavoastră are probleme cu rinichii sau cu ficatul deoarece medicul dumneavoastră ar putea modifica doza normală, dacă este nevoie.
Mod de administrare Sumamed Forte suspensie orală se administrează în doză zilnică unică, cu cel puţin 1 oră înainte sau 2 ore după masă. Doza administrată poate fi măsurată folosind seringa dozatoare.
PREPARAREA SUSPENSIEI ORALE
Pentru a măsura cantitatea de apă necesară preparării suspensiei, se utilizează seringa dozatoare.
-
Flaconul conţine pulberea din care , prin adăugarea apei (distilate sau apei potabile fierte şi răcite), se prepară suspensia.
-
Împingeţi în jos dopul flaconului şi apoi se răsuceşte în direcţie contrară acelor de ceasorinc.
-
Pentru SUMAMED FORTE pulbere pentru suspensie orală 15 ml, adăugaţi 9,5 ml de apă (distilată sau apă potabilă fiartă și răcită) în flaconul ce conţine 600 mg azitromicină, pentru a asigura 20 ml suspensie omogenă.
Pentru SUMAMED FORTE pulbere pentru suspensie orală 30 ml, adăugaţi 16,5 ml de apă (distilată sau apă potabilă fiartă și răcită) în flaconul ce conţine 1200 mg azitromicină, pentru a asigura 35 ml suspensie omogenă.
Pentru SUMAMED FORTE pulbere pentru suspensie orală 37,5 ml, adăugaţi 20,0 ml de apă (distilată sau apă potabilă fiartă și răcită) în flaconul ce conţine 1500 mg azitromicină, pentru a asigura 42,5 ml suspensie omogenă.
- Agitaţi energic până se obţine o suspensie uniformă.
- Valabilitatea suspensiei preparate este de 5 zile pentru suspensia de 15 ml şi de 10 zile pentru suspensiile de 30 ml şi 37,5 ml. Instrucţiuni pentru folosirea seringii dozatoare Vă rugăm să citiţi cu atenţie următoarele instrucţiuni înainte de a administra medicamentul copilului. Ambalajul conţine seringa dozatoare. Întrebaţi medicul sau farmacistul cum să folosiţi seringa dozatoare.
Încărcarea seringii:
-
Agitaţi energic suspensia înainte de utilizare
-
Apăsaţi în jos dopul şi astfel apăsat răsuciţi în direcţie opusă acelor de ceasornic.
-
Introduceţi seringa în suspensie şi, trăgând pistonul în sus, aspiraţi cantitatea de suspensie corespunzătoare.
-
Dacă observaţi o bulă de aer în seringă, eliminaţi aerul şi completaţi suspensia până la doza recomandată.
Administrarea medicamentului la copil 5. Aşezaţi copilul în poziţia de hrănire 6. Introduceţi vârful seringii în gura copilului şi împingeţi încet conţinutul. 7. Efectuaţi procedeul de administrare astfel încât copilul să poată înghiţi treptat.
- După ce copilul a înghiţit medicamentul, daţi-i puţin ceai sau suc pentru clătirea gurii şi pentru a înghiţi restul de medicament rămas în gură.
Curăţarea şi păstrarea 9. Desfaceţi seringa folosită, spălaţi-o sub jet de apă, uscaţi-o şi păstraţi-o în cutie împreună cu medicamentul. 10. După administrarea ultimei doze de medicament aruncaţi seringa împreună cu flaconul.
Vă reamintim:
- Nu păstraţi medicamentul şi seringa la îndemâna şi vederea copiilor
- Folosiţi medicamentul numai la recomandarea medicului.
- În caz de nelămuriri, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.
Mod de administrare Sumamed Forte suspensie orală se administrează ca doză zilnică unică, cu cel puţin 1 oră înainte de masă sau cu 2 ore după masă. Doza administrată poate fi măsurată folosind seringa dozatoare.
Dacă administraţi copilului dumneavoastră mai mult decât trebuie din Sumamed Forte Reacţiile adverse apărute la doze mai mari decât cele recomandate au fost similare celor observate la doze uzuale. Simptomele supradozajului cu macrolide sunt pierderea reversibilă a auzului, simptome severe de greaţă, vărsături şi diaree. În caz de supradozaj, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţă a celui mai apropiat spital.
Dacă uitaţi să administraţi copilului dumneavoastră Sumamed Forte
Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza omisă. Dacă uitaţi să administraţi copilului dumneavoastră o doză, vă rugăm să o administraţi imediat ce vă amintiţi; administraţi următoarea doză la un interval de 24 de ore. Nu administraţi două doze în aceeaşi zi.
Dacă încetaţi să administraţi copilului dumneavoastră Sumamed Forte Nu întrerupeţi tratamentul pe durata prescrisă de medic, chiar dacă copilul dumneavoastră se simte mai bine. Dacă întrerupeţi administrarea medicamentului înainte de terminarea tratamentului, bacteriile pot rămâne active şi pot provoca recidive ale infecţiei. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:
Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 pacient din 10 Frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi Mai puţin frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi Rare: care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi Foarte rare: afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile
Reacţii adverse foarte frecvente: • diaree.
Reacţii adverse frecvente: • pierderea poftei de mâncare • ameţeli, • dureri de cap, • vărsături, • dureri abdominale, • greață • număr scăzut de limfocite, • număr crescut de eozinofile, • scăderea concentraţiei de bicarbonat în sânge, • creșterea numărului de bazofile, • monocite și neutrofile în sânge.
Reacţii adverse mai puţin frecvente: • candidoză (infecție cu ciuperci), • candidoză orală, • infecţii la nivelul vaginului, • pneumonie, • infecție fungică, • infecție bacteriană, • inflamație de cauză infecțioasă a stomacului și intestinului subțire (gastroenterită), • tulburări ale respirației, • curgere a nasului (rinită), • scăderea numărului de celule albe (leucocite), • scăderea numărului unor tipuri de celule albe din sânge (neutrofile), • creşterea numărului unor tipuri de celule albe din sânge (eozinofile), • umflarea feţei, buzelor, gâtului, • reacţii de hipersensibilitate • nervozitate, • insomnie • amețeli, • somnolenţă, • tulburări ale gustului, • parestezie • tulburări de vedere • afectarea auzului, zgomote în urechi • bufeuri • palpitaţii • constipaţie, • flatulență, • indigestie, • inflamație a stomacului (gastrită), • dificultate la înghițire, • distensie abdominală, • uscarea gurii, • ulcerația gurii, • eliminarea de gaze din stomac pe gură, • creșterea secreției salivare • erupție trecătoare pe piele, • mâncărimi, • urticarie, • inflamare a pielii, • piele uscată • artroză • dureri musculare, • dureri de spate, • dureri ale gâtului • sângerarea vaginală în afara ciclului menstrual, • afecțiuni testiculare, • umflarea feței, • stare generală de rău, • oboseală, • dureri în piept, • creșterea temperaturii corporale, • durere, • edem periferic, • umflarea membrelor inferioare. • dureri în piept, • acumulare de lichid în ţesuturi, • stare generală de rău, • astenie • valori crescute ale unor rezultate ale analizelor de laborator.
Reacţii adverse rare: • agitaţie • funcţie anormală a ficatului, • icter • sensibilitate la lumina soarelui.
Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută: • colită pseudomembranoasă (boală inflamatorie a intestinului gros) • scăderea numărului trombocitelor, anemie hemolitică • reacţii anafilactice • agresiune, anxietate, delir, halucinație • leşin, convulsii, hiperactivitate psihomotorie, pierderea mirosului, pierderea gustului, tulburări ale mirosului, miastenia gravis (slăbiciune şi oboseală musculară) hipoestezie, scăderea auzului inclusiv surditate și sau perceperea anormală a unor zgomote, zgomote în urechi • torsada vârfurilor (ritm cardiac accelerat care poate pune viaţa în pericol), aritmie, incluzând tahicardia ventriculară (bătăi cardiace anormal de rapide) modificări ale electrocardiogramei (prelungirea intervalului de repolarizare QT). • tensiune arterială mică • inflamaţia pancreasului, decolorarea limbii • insuficienţă hepatică, hepatită fulminantă, necroză hepatică, icter coleostatic • sindrom Stevens Johnson, necroza epidermică toxică • dureri în articulații • insuficienţă renală acută, nefrită interstiţială (afectare renală cu urină cu urme de sânge, febră şi dureri)
Reacții adverse posibil sau probabil legate de utilizarea în profilaxia și tratamentul infecției cu Mycobacterium avium complex diferă față de raportările în cazul utilizării în alte indicații. Când Sumamed Forte este luat pentru profilaxia și tratamentul infecției provocate de Mycobacterium avium complex, pot apărea următoarele reacții adverse clasificate în funcție de frecvenţa lor: Reacţii adverse foarte frecvente: • diaree, • durere abdominală, • greață, • flatulență, • disconfort abdominal
Reacţii adverse frecvente: • lipsa poftei de mâncare • amețeli, • dureri de cap, • parestezie, • tulburări ale gustului • scăderea acuității vizuale • surditate • erupție cutanată, • mâncărimi • dureri articulare • oboseală
Reacţii adverse mai puţin frecvente: • Hipoestezie • Palpitații • scăderea auzului, • perceperea anormală a unor zgomote • hepatită (inflamaţie a ficatului) • Sindrom Stevens Johnson, • reacție de fotosensibilizare • astenie, • stare generală de rău
Raportarea reacţiilor adverse Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO e-mail: [email protected] Website: www.anm.ro Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
- Cum se păstrează Sumamed Forte
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Pulberea pentru suspensie orală: A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original;
Suspensia reconstituită: A se păstra la temperaturi sub 25ºC; Suspensia reconstituită se poate păstra cel mult 5 zile (15 ml) şi 10 zile (30 ml, 37,5 ml). Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi etichetă după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
- Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Ce conţine Sumamed Forte
- Substanţa activă este azitromicină dihidrat. Fiecare 5 ml suspensie orală conţin azitromicină 200 mg, sub formă de azitromicină dihidrat
- Celelalte componente sunt: sucroză (zahăr), fosfat trisodic anhidru, hidroxipropilceluloză, gumă xantan, aromă de cireşe, aromă de banană, aromă de vanilie, dioxid de siliciu coloidal anhidru
Cum arată Sumamed Forte şi conţinutul ambalajului Pulberea pentru suspensie orală, este o mixtură de culoare albă până la alb-gălbui, cu miros caracteristic de cireşe şi banane. Suspensia reconstituită este o suspensie albă spre alb-gălbui, omogenă, cu miros caracteristic de cireşe şi banane. Cutie cu un flacon din PEÎD, conţinând pulbere pentru 15 ml suspensie orală și o seringă pentru administrare orală din PE/PS sau PP/PP Cutie cu un flacon din PEÎD, conţinând pulbere pentru 30 ml suspensie orală și o seringă pentru administrare orală din PE/PS sau PP/PP Cutie cu un flacon din PEÎD, conţinând pulbere pentru 37,5 ml suspensie orală și o seringă pentru administrare orală din PE/PS sau PP/PP
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă TEVA B.V. Swensweg 5, 2031GA Haarlem, Țările de Jos
Fabricanţii PLIVA LJUBLJANA d.o.o. Pot k sejmisču 35, 1231 Ljubljana- Črnuče, Slovenia
PLIVA CROATIA Ltd. Prilaz baruna Filipovića 25, 10000 Zagreb, Croaţia
Acest prospect a fost revizuit în Octombrie, 2023.