METOPROLOL AL 50
DCI: METOPROLOLUM
Forma farmaceutică: COMPR.
Concentrația
50mg
Prescripție:
P6L
Cod ATC
C07AB02
Firma / țara producătoare APP
STADA ARZNEIMITTEL AG - GERMANIA
Firma / țara deținătoare APP
ALIUD PHARMA GMBH - GERMANIA
Volum ambalaj
-
Informații despre produs
Acțiune terapeutică:
MEDICAMENTE BETABLOCANTE BETABLOCANTE SELECTIVEAmbalaj:
- Cutie cu 3 blist. din PVC-PVDC/Al x 10 compr.
- Cutie cu 5 blist. din PVC-PVDC/Al x 10 compr.
- Cutie cu 10 blist. din PVC-PVDC/Al x 10 compr
Nr. / data ambalaj APP
- 12067/2019/01
- 12067/2019/02
- 12067/2019/03
Valabilitate ambalaj
5 aniCod CIM
- W59298001
- W59298002
- W59298003
AUTORIZAȚIE DE PUNERE PE PIAȚĂ NR. 12067/2019/01-02-03 Anexa 1 Prospect
Prospect: Informații pentru utilizator
METOPROLOL AL 50 mg comprimate Tartrat de metoprolol
Citiți cu atenție și în întregime acest prospect înainte de a începe să luați acest medicament deoarece conține informații importante pentru dumneavoastră.
-
Păstrați acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiți.
-
Dacă aveți orice întrebări suplimentare, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului
-
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l dați altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleași semne de boală ca dumneavoastră.
-
Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. Vezi pct.4.
Ce găsiți în acest prospect:.
-
Ce este Metoprolol AL 50 mg și pentru ce se utilizează
-
Ce trebuie să știți înainte să luați Metoprolol AL 50 mg
-
Cum să luați Metoprolol AL 50 mg
-
Reacții adverse posibile
-
Cum se păstrează Metoprolol AL 50 mg
-
Conținutul ambalajului și alte informații
-
Ce este Metoprolol AL 50 mg și pentru ce se utilizează Metoprolol AL face parte din grupa medicamentelor cunoscută sub denumirea de beta-blocante . Metoprolol AL 50 mg este folosit în:
-
tensiunea arterială crescută (hipertensiunea arterială),
-
afecțiuni ale arterelor coronariene
-
tulburări cardiace funcționale: (sindrom hiperkinetic cardiac),
-
bătăi neregulate ale inimii însoțite de creșterea ritmului cardiac (tahiaritmii)
-
tratamentul fazei acute a infarctului miocardic și prevenirea secundară a infarctului miocardic (profilaxia infarctului)
-
tratamentul profilactic al migrenei (profilaxia migrenei).
- Ce trebuie să știți înainte să luați Metoprolol AL 50 mg
Nu luați Metoprolol AL 50:
- dacă sunteți alergic la metoprolol (sau alte beta-blocante) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament(enumerate la punctul 6),
- dacă suferiți de insuficiență cardiacă congestivă (insuficiență cardiacă decompensată sau simptomatică)
- dacă suferiți de șoc cardiogen (declanșat de tulburări ale funcției cardiace),
- în cazul tulburărilor de conducere a impulsurilor electrice din camerele superioare spre cele inferioare ale inimii (bloc AV de grad II și III)
- dacă suferiți de sindrom de sinus bolnav,
- în cazul tulburărilor de conducere a impulsurilor electrice de la nodul sinusal către atriul cardiac (bloc sinoatrial),
- dacă aveți pulsul în stare de repaus înainte de începerea tratamentului sub 50 bătăi/min (bradicardie)
- dacă suferiți de tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială; tensiune arterială sistolică < 90 mmHg)
- dacă suferiți de o creștere a acidității sângelui (acidoză),
- dacă aveți predispoziție spre spasme bronșice (hiperactivitate bronșică, de ex. în astmul bronșic)
- în cazul problemelor grave de circulație sanguină (tulburări circulatorii arteriale periferice severe) la nivelul brațelor și picioarelor
- dacă suferiți de astm bronșic sever
- dacă prezentați o tumoare secretoare de hormoni a porțiunii medulare a glandei suprarenale (feocromocitom) netratată,
- dacă sunteți trata în acelasi timp cu inhibitori MAO (cu excepția inhibitorilor MAO-B),
Utilizarea Metoprolol AL50 mg este interzisă la pacienții cu infarct miocardic, dacă ritmul cardiac este mai mic de 45 bătăi/minut, dacă apar anumite modificări ale electrocardiogramei (intervalul PQ > 0,24 secunde), atunci când tensiunea arterială sistolică este mai mică de 100 mmHg și/sau dacă există insuficiență cardiacă severă.
Este contraindicată administrarea intravenoasă concomitentă de blocante ale canalelor de calciu de tipul verapamilului sau diltiazemului sau a altor aritmice (cum este disopiramida) la pacienții tratați cu Metoprolol AL 50 mg(cu excepția administrării în terapia intensivă)
Atenițonări și precauții Înainte să luați Metoprolol AL 50 mg, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului: • dacă suferiți de tulburări ușoare de conducere a impulsurilor electrice din camerele superioare spre cele inferioare ale inimii (bloc AV de grad I) • dacă suferiți de diabet zaharat cu glicemie foarte instabilă (datorită riscului de episoade hipoglicemice severe), • dacă urmați un regim alimentar restrictiv prelungit și strict sau depuneți eforturi fizice intense (datorită riscului de episoade hipoglicemice severe) • dacă prezentați o tumoare secretoare de hormoni a porțiunii medulare a glandei suprarenale (feocromocitom, Metoprolol AL 50 mg poate fi utilizat doar după tratament anterior cu alfa- blocante) • dacă suferiți de insuficienţă hepatică (vezi punctul "Cum să luați Metoprolol AL 50 mg").
În cazul în care ritmul cardiac coboară sub 45 de bătăi pe minut, tratamentul cu metoprolol trebuie întrerupt gradat.
Medicamentele beta-blocante (de ex. Metoprolol AL 50 mg) trebuie utilizate la pacienții cu antecedente personale sau heredocolaterale de psoriasis doar după evaluarea atentă a beneficiilor așteptate și a riscurilor potențiale.
Beta-blocantele pot creste sensibilitatea la alergeni și severitatea reacțiilor anafilactice, adică a reacțiilor alergice acute în general. Din această cauză, medicamentele beta-blocante trebuie utilizate doar dacă este absolut necesar la pacienții cu antecedente de reacții severe de hipersensibilitate și la cei care urmează un tratament de atenuare sau eliminare a reacțiilor alergice (tratament de desensibilizare; precauție, dat fiind riscul de reacții anafilactice exagerate).
În caz de insuficiență hepatică severă, eliminarea Metoprololului AL 50 mg este redusă și, din această cauză, doza ar putea trebui redusă.
Sunt necesare determinări regulate ale glicemiei deoarece semnele de avertizare ale unei scăderi a glicemiei pot fi mascate (vezi punctul 4, "Reacții adverse posibile").
Atunci când purtați lentile de contact trebuie să luați în considerare o reducere a secreției lacrimale.
La pacienții cu insuficiență renală severă, a fost raportată în cazuri izolate deteriorarea funcției renale în timpul tratamentului cu beta-blocante. Din această cauză, tratamentul cu Metoprolol AL 50 mg trebuie însoțit de monitorizarea corespunzătoare a funcției renale.
Întreruperea sau modificarea tratamentului este permisă doar la recomandarea medicului. Dacă tratamentul cu Metoprolol AL 50 mg este întrerupt temporar sau definitiv după o utilizare prelungită, tratamentul trebuie întrerupt treptat deoarece întreruperea bruscă poate duce la reducerea irigării cu sânge a mușchiului cardiac (ischemie cardiacă) însoțită de exacerbarea anginei pectorale, infarct miocardic sau reapariția hipertensiunii arteriale.
Dacă urmați un tratament de lungă durată cu un beta-blocant și aveți programată o intervenție chirurgicală, un medic cardiolog cu experiență trebuie să constate că tratamentul cu beta-blocante este întrerupt înainte de intervenția chirurgicală. Riscurile asociate cu anestezia sau cu intervenția chirurgicală pot crește. Beneficiile continuării tratamentului cu Metoprolol AL 50 mg trebuie evaluate în fiecare caz individual în raport cu riscurile întreruperii tratamentului. Înaintea anestezierii, medicul anestezist trebuie informat despre tratamentul cu Metoprolol AL 50 mg. Dacă se consideră necesară întreruperea tratamentului cu beta-blocante înaintea unei intervenții chirurgicale, aceasta trebuie făcută treptat și încheiată cu aproximativ 48 de ore înaintea anestezierii.
Pacienți vârstnici Se recomandă precauție în cazul pacienților vârstnici. În cazul reducerii excesive a tensiunii arteriale sau a ritmului cardiac, irigarea cu sânge a organelor vitale poate deveni insuficientă.
Teste anti-doping Utilizarea Metoprolol AL 50 mg poate produce rezultate pozitive la testele anti-doping.
Metoprolol AL 50 mg împreună cu alte medicamente Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați , ați luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente. Utilizarea concomitentă de Metoprolol AL 50 mg și insulină sau antidiabetice orale poate accentua sau prelungi efectele acestora, mascând sau atenuând semnele reducerii concentrațiilor de zahăr din sânge (hipoglicemiei), în special accelerarea pulsului (tahicardia) și tremuratul degetelor (tremorul). Din această cauză, este necesară monitorizarea regulată a glicemiei.
Utilizarea concomitentă de Metoprolol AL 50 mg și antidepresive triciclice, barbiturice, fenotiazine, trinitrat de gliceril, diuretice, vasodilatatoare sau alte medicamente antihipertensive poate produce o scădere marcantă a tensiunii arteriale.
Administrarea concomitentă de Metoprolol AL 50 mg și antagoniști ai calciului de tipul nifedipinei poate produce o scădere marcantă a tensiunii arteriale și, în cazuri izolate, apariția insuficienței cardiace.
Efectele cardio-depresive ale metoprololului și ale medicamentelor antiaritmice pot fi aditive.
Pacienții tratați concomitent cu Metoprolol AL 50 mg și antagoniști ai calciului de tipul verapamilului sau diltiazemului sau cu alte antiaritmice (cum este disopiramida) trebuie monitorizați cu atenție, deoarece există riscul de scădere pronunțată a tensiunii arteriale (hipotensiune arterială), reducere a ritmului inimii (bradicardie) sau de alte aritmii cardiace. Antagoniștii calciului de tipul verapamilului sau diltiazemului administrați intravenos și alte antiaritmice (cum este disopiramida) administrate intravenos sunt contraindicate la pacienții tratați cu Metoprolol AL 50 mg (cu excepția administrării în terapia intensivă).
Utilizarea concomitentă de Metoprolol AL 50 mg și glicozide cardiace, reserpină, alfa-metildopa, guanfacină sau clonidină poate produce o reducere mai mare a ritmului cardiac sau întârzieri în conducerea impulsului cardiac.
Întreruperea bruscă a administrării clonidinei în timpul tratamentului concomitent cu Metoprolol AL 50 mg poate produce o creștere exagerată a tensiunii arteriale. În concluzie, în cazul asocierii clonidinei cu Metoprolol AL 50 mg, administrarea clonidinei nu trebuie făcută fără întreruperea cu câteva zile mai înainte a administrării Metoprololului AL 50 mg. De abia după aceasta, administrarea clonidinei poate fi întreruptă treptat. Utilizarea concomitentă de Metoprolol AL 50 mg și noradrenalină, adrenalină sau alte substanțe cu acțiune simpatomimetică (care pot fi conținute, de exemplu, în medicamente de tuse sau în picături nazale sau oftalmice) poate produce o creștere semnificativă a tensiunii arteriale.
Pacienții tratați cu metoprolol pot prezenta o reducere a răspunsului la dozele de adrenalină utilizate de obicei pentru controlul reacțiilor alergice.
Inhibitorii monoaminooxidazei (IMAO) nu trebuie utilizați în asociere cu Metoprolol AL 50 mg din cauza riscului de hipertensiune arterială exagerată.
Administrarea inițială concomitentă de blocante beta-adrenergice și prazosin necesită grijă specială.
AINS, cum este indometacinul, sau inductorii enzimatici, cum este rifampicina, pot reduce efectul Metoprolol AL 50 mg de reducere a tensiunii arteriale.
Cimetidina poate crește concentrațiile plasmatice de Metoprolol AL 50.
Metoprolol AL 50 mg poate reduce excretarea altor medicamente (de ex. lidocaină), accentuând astfel efectele acestora.
Utilizarea concomitentă de Metoprolol AL 50 mg și narcotice/anestezice poate produce o reducere accentuată a tensiunii arteriale. Efectele inotrope negative (scăderea numărului și intensității bătăilor inimii) ale acestor medicamente pot fi aditive.
Blocada neuromusculară produsă de relaxantele musculare (de ex. succinilcolină, tubocurarină) poate mări inhibarea receptorilor beta-adrenergici produsă de Metoprolol AL 50 mg.
Dacă administrarea Metoprolol AL 50 nu poate fi întreruptă înaintea intervențiilor chirurgicale care necesită anestezie generală sau înaintea administrării relaxantelor musculare periferice, medicul anestezist trebuie informat asupra tratamentului cu Metoprolol AL 50 mg.
Metoprolol AL 50 mg și medicamente care inhibă enzimele hepatice implicate în metabolizarea metoprololului Concentrațiile plasmatice de metoprolol pot fi crescute de utilizarea concomitentă de: medicamente antiaritmice (de exemplu amiodaronă), antihistaminice (de exemplu difenhidramină), antagoniști ai receptorilor H (de exemplu cimetidină), antidepresive (de exemplu fluoxetină, paroxetină, bupropion), antipsihotice (de exemplu tioridazină), inhibitori ai COX2 (de exemplu celecoxib), medicamente anti-malarice (de exemplu hidroxiclorochină), medicamente antivirale (de exemplu ritonavir) și medicamente antimicotice (de exemplu terbinafină)
Metoprolol AL 50 mg împreună cu alcool Consumul de alcool etilic în timpul utilizării de metoprolol poate altera efectele metoprololului și alcoolului etilic.
Sarcina, alăptarea și fertilitatea Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Sarcina Metoprololul trebuie utilizat în timpul sarcinii doar după evaluarea atentă de către medic a riscurilor și beneficiilor, deoarece până în prezent nu sunt disponibile studii corespunzătoare privind utilizarea la femeile gravide. Metoprololul traversează placenta și reduce perfuzia placentară, putând astfel afecta fătul. Tratamentul cu metoprolol trebuie întrerupt cu 48-72 de ore înaintea datei așteptate pentru naștere. Dacă acest lucru nu este posibil, nou-născutul trebuie monitorizat cu atenție în primele 48-72 de ore de la naștere. Alăptarea Metoprololul se excretă în laptele matern. Sugarii trebuie monitorizați pentru posibile reacții la medicament, deși este improbabil ca reacțiile adverse să apăra în urma administrării de doze terapeutice. Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor Pacienții care utilizează acest medicament trebuie monitorizați medical în mod regulat.
Diferitele reacții individuale pot altera vigilența într-o asemenea măsură încât să afecteze capacitatea de a participa activ la trafic, de a folosi utilaje sau de a lucra fără a avea un punct solid de sprijin. Aceasta se aplică mai ales la începutul tratamentului, la creșterea dozelor sau la schimbarea tratamentului sau în cazul consumului concomitent de alcool etilic.
Metoprolol AL conține lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenționat ca aveți intoleranță la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebați înainte de a lua acest medicament.
- Cum să luați Metoprolol AL 50 mg
Luați întotdeauna acest medicament exact așa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur.
Cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră v-a prescris altfel, doza recomandată este: Doza trebuie ajustată individual – în special în funcție de răspunsul la tratament – și nu trebuie modificată decât la recomandarea unui medic.
Tensiune arterială crescută (hipertensiune arterială) Un comprimat de Metoprolol AL 50 mg, o dată sau de două ori pe zi (echivalent cu 50-100 mg tartrat de metoprolol pe zi).
Dacă este necesar, doza zilnică poate fi crescută la 2 comprimate o dată sau de două ori pe zi (echivalent cu 200 mg tartrat de metoprolol pe zi).
Afecțiuni ale arterelor coronariene Tulburări cardiace funcționale (sindrom hiperkinetic cardiac) Un comprimat de Metoprolol AL 50 mg, o dată sau de două ori pe zi sau 1-2 comprimate de Metoprolol AL 50 mg, o dată pe zi (echivalent cu 50-100 mg tartrat de metoprolol pe zi).
Dacă este necesar, doza zilnică poate fi crescută la 2 comprimate o dată sau de două ori pe zi (echivalent cu 200 mg tartrat de metoprolol pe zi).
Bătăi neregulate ale inimii însoțite de ritm cardiac crescut (tahiaritmii) Două comprimate de Metoprolol AL 50 mg, o dată sau de două ori pe zi (echivalent cu 100-200 mg tartrat de metoprolol pe zi).
Tratamentul fazei acute a infarctului miocardic și prevenirea secundară a infarctului Metoprolol AL 50 mg trebuie utilizat doar la pacienții pentru care nu există contraindicații la utilizarea medicamentelor beta-blocante (vezi pct. 2, ”Nu luați Metoprolol AL 50 mg”).
Tratamentul fazei acute În infarctul miocardic acut, tratamentul trebuie inițiat cât mai precoce după internarea pacientului în spital, cu o doză intravenoasă de 5 mg tartrat de metoprolol, sub monitorizare continuă a EKG și a tensiunii arteriale. În funcție de cât de bine tolerată este prima doză intravenoasă, pacienților li se pot administra încă două doze intravenoase de 5 mg tartrat de metoprolol la intervale de 2 minute, până la o doză totală maximă de 15 mg tartrat de metoprolol. Dacă pacienții au tolerat întreaga doză intravenoasă (de 15 mg tartrat de metoprolol), începând cu 15 minute după ultima injecție intravenoasă, trebuie administrat un comprimat de Metoprolol AL 50 (echivalent cu 50 mg tartrat de metoprolol) la fiecare 6 ore pentru următoarele 48 de ore.
În cazul pacienților care au tolerat o doză mai mică de 15 mg tartrat de metoprolol i.v., tratamentul oral trebuie început cu prudență cu o doză unică de o jumătate de comprimat de Metoprolol Al 50 mg (echivalent cu 25 mg tartrat de metoprolol).
Doza de întreținere După tratamentul fazei acute, pacienții trebuie tratați cu o doză de întreținere de două comprimate de Metoprolol AL 50 mg de două ori pe zi (echivalent cu 200 mg tartrat de metoprolol pe zi).
Utilizarea Metoprolol AL 50 mg trebuie oprită imediat in cazul unei scăderi a frecvenței cardiace și/sau a tensiunii arteriale care necesită intervenții terapeutice sau în cazul apariției altor complicații
Profilaxia migrenei Două comprimate de Metoprolol AL 50 mg, o dată sau de două ori pe zi (echivalent cu 100-200 mg tartrat de metoprolol pe zi).
Pacienți cu insuficiență hepatică La pacienții cu insuficiență hepatică severă, eliminarea Metoprolol AL 50 mg este redusă și, din această cauză, poate fi necesară reducerea dozei.
Mod de administrare Comprimatele trebuie înghițite întregi, cu suficientă apă, după masă. În regimul cu doză unică zilnică Metoprolol AL 50 mg trebuie luat dimineața, iar dacă sunt necesare 2 prize zilnice, acestea trebuie luate una dimineața și una seara.
Cum se divizează comprimatele de Metoprolol AL 50 mg Pentru a facilita dozarea individualizată, comprimatele de Metoprolol AL 50 se prezintă sub formă de comprimate cu linie mediană de divizare (comprimate divizabile). Plasați comprimatul de Metoprolol Al 50 pe o suprafață plană și dură cu fața cu linia de divizare în sus și apăsați ușor cu degetul mare pentru a diviza comprimatul.
Durata tratamentului Durata tratamentului va fi stabilită de către medicul dumneavoastră.
Dacă luați mai mult Metoprolol AL 50 mg decât trebuie Dacă suspectați un supradozaj cu Metoprolol AL 50 mg, anunțați imediat medicul dumneavoastră pentru ca acesta să poată lua măsurile de urgență necesare.
În funcție de mărime, un supradozaj poate provoca scăderea severă a tensiunii arteriale (hipotensiune arterială), reducerea ritmului cardiac (bradicardie), tulburări ale conducerii impulsurilor electrice din camerele superioare spre cele inferioare ale inimii (bloc AV), slăbiciune a mușchiului inimii (insuficiență cardiacă), șoc cardiogen, stop cardiac, bronhospasm, pierderea conștienței mergând chiar până la comă, greață, vărsături și cianoză și, mai puțin frecvent, convulsii generalizate. Simptomele se pot exacerba dacă se administrează concomitent alcool etilic, medicamente antihipertensive, chinidină sau barbiturice. Primele semne de supradozaj apar între 2-4 ore de la ingerare. Tratamentul cu Metoprolol AL 50 mg trebuie întrerupt în caz de supradozaj sau de scădere severă a ritmului cardiac și/sau de hipotensiune arterială.
Dacă uitați să luați Metoprolol AL 50 mg Continuați tratamentul cu Metoprolol AL 50 așa cum v-a fost prescris și nu luați o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetați să luați Metoprolol AL 50 mg Tratamentul cu Metoprolol AL 50 mg poate fi întrerupt temporar sau definitiv doar la recomandarea medicului. Întreruperea bruscă poate duce la reducerea irigării cu sânge a mușchiului cardiac (ischemie cardiacă) însoțită de agravarea anginei pectorale, infarct miocardic sau reapariția tensiunii arteriale crescute. Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- Reacții adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
- oboseală, amețeli, dureri de cap, fatigabilitate
- reducere severă a ritmului cardiac (bradicardie)
- scădere marcantă a tensiunii arteriale, care apare și la ridicarea rapidă din poziția șezut sau întins (hipotensiune ortostatică), în cazuri mai puțin frecvente însoțită de scurte perioade de pierdere a cunoștinței (sincopă)
- scurtarea respirației la efort fizic
- greață, vărsături, dureri abdominale.
Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane):
- stări depresive, confuzie, coșmaruri sau accentuare a viselor, tulburări ale somnului și halucinații, somnolență
- constipație, diaree
- transpirație abundentă, reacții alergice pe piele (cum sunt înroșirea pielii, mâncărimi, exantem, erupție trecătoare pe piele după expunerea la lumină (fotosensibilitate)).
- furnicături la nivelul extremităților (parestezii)
- senzație de răcire a extremităților
Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane):
- reducerea vigilenței
- slăbiciune musculară, crampe musculare
- bătăi ale inimii care pot fi sesizate (palpitații), ritm neregulat al inimii (de ex. tulburări ale conducerii impulsurilor electrice din camerele superioare spre cele inferioare ale inimii (tulburări de conducere atrio-ventriculară)), exacerbare a slăbiciunii mușchiului inimii (a insuficienței cardiace) însoțită de reținerea patologică a apei în organism (edeme periferice) și/sau senzație de sufocare la efort fizic (dispnee de efort).
- reținerea apei (edeme), accentuare a tulburărilor la pacienții cu tulburări ale circulației periferice (inclusiv pacienți cu sindrom Raynaud respectiv, claudicație intermitentă)
- reacții bronhospastice și senzație de sufocare (în special la pacienții cu antecedente de boli pulmonare obstructive)
- uscăciune a gurii
- conjunctivite sau lacrimație redusă (trebuie ținut cont de aceasta la pacienții care poartă lentile de contact)
- erupții trecătoare pe piele (sub formă de urticarie sau leziuni cutanate distrofice respectiv psoriazice)
- diabetul zaharat latent poate deveni manifest sau diabetul zaharat manifest se poate agrava. După perioadele de post prelungit și strict sau de exerciții fizice intense, pacienții pot resimți episoade de reducere a concentrației de zahăr din sânge (episoade hipoglicemice) după utilizarea de Metoprolol AL 50. Semnele de avertizare ale hipoglicemiei - în special creșterea ritmului cardiac (tahicardie) și tremuratul degetelor (tremor) - pot fi mascate.
Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane):
- dureri toracice, agravarea atacurilor de angină la pacienții cu angină pectorală, șoc cardiogen.
- tulburări de vedere, uscăciune a ochilor și inflamații oculare
- perturbări ale libidoului și impotență, curbare nefirească a penisului (indurație peniană (boală Peyronie))
- dureri ale încheieturilor (artropatii) care pot afecta una sau mai multe încheieturi (mono sau poliartrite), creștere anormală a țesutului conjunctiv din spatele peritoneului (fibroză retroperitoneală)
- modificări ale valorilor analizelor funcției hepatice (de ex. creșteri ale valorilor transaminazelor serice (ALT, AST)), inflamare a ficatului (hepatită)
- căderea părului
- pierderea auzului, tulburări auditive, țiuit în urechi (tinitus)
- creștere în greutate
- modificări de personalitate (de ex. labilitate emoțională, pierderi de scurtă durată ale memoriei)
- reducere a numărului de plachete (trombocitopenie) sau de celule albe (leucopenie) din sânge
- cangrene (la pacienții cu tulburări severe ale circulației periferice)
- nas care curge (rinite alergice)
- Medicamentele beta-blocantele (cum este Metoprolol AL 50) pot precipita sau agrava psoriazisul.
Cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):
- Metoprololul poate masca simptomele hipertiroidismului sever (tirotoxicoză)
- Tratamentul cu metoprolol poate fi asociat cu tulburări ale metabolismului lipidelor. Deși valorile colesterolului total au fost de obicei normale, valorile colesterolului HDL au scăzut iar cele ale trigliceridelor plasmatice au crescut.
Atenționare specială Medicamentele blocante ale receptorilor beta-adrenergici pot crește susceptibilitatea la alergeni și severitatea reacțiilor alergice, adică a reacțiilor alergice acute în general. Drept urmare, pacienții cu antecedente de reacții severe de hipesensibilitate și cei care urmează un tratament de atenuare sau eliminare a reacțiilor alergice (tratament de desensibilizare) pot experimenta reacții anafilactice exagerate.
Raportarea reacțiilor adverse Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacții adverse nemenționate în acest prospect. De asemenea, puteți raporta reacțiile adverse direct prin intermediul sistemului național de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.. Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui medicament.
- Cum se păstrează Metoprolol AL 50 mg
Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor. Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie și pe blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare
Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului. 6. Conținutul ambalajului și alte informații
Ce conține Metoprolol AL 50 mg
- Substanța activă este tartratul de metoprolol;fiecare comprimat conține tartrat de metoprolol 50 mg.
- Celelalte componente sunt croscarmeloză sodică, lactoză monohidrat, stearat de magneziu, povidonă K25, , dioxid de siliciu coloidal talc.
Cum arată Metoprolol AL 50 și conținutul ambalajului Comprimate albe, rotunde, biconvexe, cu linie mediană de divizare pe ambele fețe. Metoprolol AL 50 mg este disponibil în cutii cu 30, 50 sau 100 de comprimate
Deținătorul autorizației de punere pe piață ALIUD PHARMA GmbH Gottlieb-Daimler-Straße 19, D- 89150 Laichingen, Germania
Fabricantul Stada Arzneimittel AG Stada str. 2-18 61118 Bad Vilbel Germania
Acest prospect a fost revizuit în iunie 2019.