VITAMINA A 50000 UI
DCI: RETINOLUM
Forma farmaceutică: CAPS. MOI
Concentrația
50000UI
Prescripție:
P6L
Cod ATC
A11CA01
Firma / țara producătoare APP
PHARCO IMPEX 93 S.R.L. - ROMANIA
Firma / țara deținătoare APP
PHARCO IMPEX 93 S.R.L. - ROMANIA
Volum ambalaj
-
Informații despre produs
Acțiune terapeutică:
VITAMINA A SI D, INCL. COMBINATII ALE ACESTORA VITAMINA AAmbalaj:
Cutie cu 2 blist. PVC/Al x 12 caps. moiNr. / data ambalaj APP
6708/2014/01Valabilitate ambalaj
3 aniCod CIM
W05420003
AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 6708/2014/01 Anexa 1 Prospect
Prospect: Informaţii pentru utilizator
Vitamina A 50000 UI capsule moi Vitamina A
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră. Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră. Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4.
Ce găsiţi în acest prospect:
-
Ce este Vitamina A şi pentru ce se utilizează
-
Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizați Vitamina A
-
Cum să utilizați Vitamina A
-
Reacţii adverse posibile
-
Cum se păstrează Vitamina A
-
Conţinutul ambalajului şi alte informaţii suplimentare
-
Ce este Vitamina A şi pentru ce se utilizează
Sub denumirea de Vitamina A sunt cunoscute o serie de substanţe cu structură chimică similară: retinol, 3-dehidroretinol şi esteri ai acestora (în principal palmitat de retinol), retinal şi acid transretinoic. Vitamina A conţine palmitat de retinol. Vitamina A este esenţială pentru funcţionarea normală a retinei. Sub formă de retinal, Vitamina A se combină cu opsina (pigmentul roşu din retină), formând rodopsina, care este necesară pentru adaptarea vizuală la întuneric. Vitamina A are rol şi în creşterea oaselor, funcţia ovariană şi testiculară, dezvoltarea embrionară, şi în reglarea creşterii şi diferenţierea ţesuturilor epiteliale. Acest medicament este indicat în tratamentul stărilor de hipovitaminoză asociate carenţei alimentare, tulburărilor de absorbţie şi de depozitare a vitaminei A, manifestate prin adaptare deficitară la întuneric, tulburare a vederii în întuneric, uscăciune la nivelul ochilor, ulceraţii corneene, keratomalacie, xeroză cu hipercheratoză foliculară. De asemenea, se utilizează în afecţiuni cronice însoţite de modificări structurale şi functionale ale unor epitelii: ozenă, bronşită cronică, stomatită, glosită, gastrită atrofică.
Acest medicament este un medicament destinat adulţilor, adolescenţilor şi copiilor cu vârsta peste 8 ani.
- Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Vitamina A
Nu utilizaţi Vitamina A
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la Vitamina A sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
- dacă suferiţi de insuficienţă renală;
- dacă suferiţi de tulburări de absorbţie a lipidelor, insuficienţă renală, hipervitaminoză A sau malabsorbţie cronică;
- dacă luaţi concomitent alte medicamente care interferează cu absorbţia vitaminei A;
- la copii vârsta sub 8 ani (datorită formei farmaceutice şi a concentraţiei). Atenţionări şi precauţii Înainte să începeţi tratamentul cu Vitamina A, spuneţi-i medicului dumneavoastră sau farmacistului:
- dacă utilizaţi mai multe medicamente conţinând această vitamină, pentru a evita supradozajul, trebuie să ţineţi cont de doza totală de vitamină A;
- dacă suferiţi de ciroză şi alte afecţiuni la nivelul ficatului, inclusiv hepatită virală;
- dacă suferiţi de insuficienţă renală cronică;
- dacă suferiţi de alcoolism cronic;
- dacă suferiţi de obstrucţie biliară sau insuficienţă a pancreasului exocrin; preparatele orale cu vitamina A nu se absorb şi în consecinţă nu sunt eficace;
- dacă alăptaţi sau sunteţi gravidă.
Vitamina A împreună cu alte medicamente Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.
Administrarea în asociere cu neomicină, ulei mineral, colestipol sau colestiramină reduce absorbţia vitaminei A, scăzând concentraţia plasmatică a acesteia. Administrarea contraceptivelor orale în asociere cu Vitamina A poate creşte concentraţia plasmatică a acesteia. Administrarea vitaminei A în asociere cu etretinat sau isotretinoin creşte riscul apariţiei reacțiilor adverse. Tetraciclina administrată în asociere cu Vitamina A în doze zilnice de 50000 U.I. (o capsulă moale) sau mai mari, poate determina hipertensiune intracraniană benignă. Vitamina E facilitează absorbţia, depozitarea hepatică şi utilizarea vitaminei A, reducând toxicitatea acesteia. Doze zilnice mari de Vitamina A (250000 U.I., respectiv 5 capsule moi) pot contracara efectele de la nivelul osului ale tratamentului cu medicamente care conţin calciu, fiind posibilă apariţia hipercalcemiei.
Sarcina, alăptarea şi fertilitatea Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Vitamina A nu trebuie administrată în timpul sarcinii decât în caz de carenţă gravă şi nu trebuie depăşită doza zilnică de 2 capsule moi. Vitamina A nu se administrează în timpul alăptării datorită riscului de supradozaj la nou-născut.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor Vitamina A nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Vitamina A conține para-hidroxibenzoat de etil sare sodică (E 215) şi para-hidroxibenzoat de propil sare sodică (E 217), care pot provoca reacţii alergice (chiar întârziate). Vitamina A conţine ulei de soia. Dacă aveţi alergie la arahide sau soia nu utilizaţi acest medicament.
- Cum să utilizaţi Vitamina A
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Adulţi şi adolescenţi: Doza recomandată este de o capsulă moale de 2 ori pe zi, timp de 3 zile, apoi o capsulă moale pe zi timp de 15 zile; curele se repetă la fiecare 15 zile, până la refacerea rezervei hepatice normale. Pentru a evita apariţia intoxicaţiei cronice nu se va prelungi inutil tratamentul. În sindromul de malabsorbţie se administrează o capsulă moale pe zi. În condiţii de carenţă alimentară a vitaminei A asociată cu malabsorbţie se administrează 4 capsule moi la fiecare 3-5 luni.
Copii cu vârsta între 8-15 ani: Doza zilnică recomandată în hipovitaminoză este de o capsulă moale; curele se repetă la fiecare 15 zile, până la refacerea rezervei hepatice normale. Capsulele moi Vitamina A se înghit cu puţină apă. Copii cu vârsta sub 8 ani: Nu se recomandă copiilor cu vârsta sub 8 ani datorită formei farmaceutice şi a concentraţiei neadecvate.
Dacă utilizaţi mai mult Vitamina A decât trebuie Dacă aţi luat din greşeală mai mult din Vitamina A decât trebuie, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Simptomele ce pot apare în acest caz al hipervitaminozei A constau în: sângerarea gingiilor, stări de confuzie sau excitaţie, vărsături, diaree, ameţeli, somnolenţă, vedere dublă, hipertensiune intracraniană cu cefalee şi edem papilar, exoftalmie, prurit şi descuamare cutanată, mai ales la nivelul buzelor şi palmelor, căderea părului, conjunctivită, cheilită, stomatită, tumefacţii dureroase la nivelul extremităţilor şi în regiunea occipitală (prin hiperostoze), hepatosplenomegalie. Efectele supradozajului apar în aproximativ 6 ore după ingestia unor doze foarte mari de Vitamina A.
Dacă uitaţi să utilizaţi Vitamina A Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi urmatoarea doză conform schemei stabilite, fără a se suplimenta numărul de doze zilnice.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe: Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 pacient din 10 Frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi Mai puţin frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi Rare: care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi Foarte rare: afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile
Vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre următoarele:
Administrarea unor doze mari de Vitamina A pe o perioadă lungă de timp poate determina apariţia hipervitaminozei A. Reacţiile adverse ale hipervitaminozei A sunt: stare de oboseală, iritabilitate, alimentaţie deficitară (anorexie) şi pierdere în greutate, greaţă, vărsături, stare subfebrilă, creşterea simultană în volum a splinei şi ficatului, uscarea şi descuamare pielii şi a mucoaselor (cheilită, dermatită, descuamare palmo-plantară, stomatită), mâncărimi, căderea părului, uscarea părului, anemie, durere de cap, valori mari ale calciului în sânge, dureri la nivelul oaselor şi articulaţiilor, creşterea tensiunii în interiorul craniului, ţiuit în ureche, tulburări vizuale. Aceste simptome dispar lent la oprirea adiministrării Vitaminei A şi pot persista câteva săptămâni.
Raportarea reacţiilor adverse Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
- Cum se păstrează Vitamina A
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
- Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Ce conţine Vitamina A
- Substanţa activă este vitamina A. Fiecare capsulă moale conţine vitamina A palmitat 27,750 mg corespunzător la vitamina A (50000 UI) 15 mg.
- Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei – ulei de soia; învelişul capsulei – gelatină, anhidrisorb 85%, glicerol 85%, p-Hidroxibenzoat de etil sare sodică (E 215), p- Hidroxibenzoat de propil sare sodică (E 217).
Cum arată Vitamina A şi conţinutul ambalajului Vitamina A se prezintă sub formă de capsule moi, ovale, de culoare galbenă. Vitamina A este disponibilă în cutii cu 2 blistere a câte 12 capsule moi.
Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă și fabricantul PHARCO IMPEX 93 S.R.L. Str. Coriolan Marcius nr. 23, sector 5 Bucureşti, România Tel.: + 4 021 311 32 19 Fax: + 4 021 311 32 58 [email protected] www.pharco.ro
Acest prospect a fost revizuit în Iulie 2014.