SPITOMIN 10 mg
DCI: BUSPIRONUM
Forma farmaceutică: COMPR.
Concentrația
10mg
Prescripție:
PRF
Cod ATC
N05BE01
Firma / țara producătoare APP
EGIS PHARMACEUTICALS PLC - UNGARIA
Firma / țara deținătoare APP
EGIS PHARMACEUTICALS PLC - UNGARIA
Volum ambalaj
-
Informații despre produs
Acțiune terapeutică:
ANXIOLITICE DERIVATI DE AZASPIRODECANDIONEAmbalaj:
Cutie cu 6 blist. Al/OPA-Al-PVC x 10 compr.Nr. / data ambalaj APP
12677/2019/01Valabilitate ambalaj
5 aniCod CIM
W08133001
AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 12676/2019/01 Anexa 1 12677/2019/01 Prospect
PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR
Spitomin
5 mg comprimate Spitomin
10 mg comprimate
Clorhidrat de buspironă
-
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament deoarece conține informații importante pentru dumneavoastră.
-
Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
-
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
-
Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră.
-
Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. Vezi pct. 4.
Ce găsiți în acest prospect:
-
Ce este Spitomin şi pentru ce se utilizează
-
Ce trebuie să știți înainte să utilizaţi Spitomin
-
Cum să utilizaţi Spitomin
-
Reacţii adverse posibile
-
Cum se păstrează Spitomin
-
Conținutul ambalajului și alte informaţii
-
Ce este Spitomin şi pentru ce se utilizează
Spitomin face parte din grupa medicamentelor cu acţiune anxiolitică Medicamentul este utilizat pentru:
-
tratamentul pe termen scurt al tulburărilor de anxietate, în principal al tulburării de anxietate generalizată (TAG)
-
adjuvant în tratamentul tulburărilor depresive, pentru ameliorarea simptomelor de anxietate; medicamentul nu este indicat în tratamentul depresiilor ca monoterapie.
- Ce trebuie să știți înainte să utilizați Spitomin
Nu utilizaţi Spitomin
- dacă sunteţi alergic la clorhidratul de buspironă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament enumerate la pct. 6;
- dacă aveţi boli severe ale ficatului sau ale rinichiului;
- dacă aveţi vârsta sub 18 ani (eficacitatea şi siguranţa tratamentului la această grupă de pacienţi nu a fost studiată).
- dacă aveți epilepsie;
- dacă aveți intoxicație acută cu alcool, medicamente hipnotice, analgezice sau antipsihotice.
Atenționări și precauții Înainte să utilizați Spitomin, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- în cazul unei insuficienţe hepatice uşoare sau moderate poate fi necesară reducerea dozelor, acest lucru depinzând de severitatea afecţiunii
- insuficienţa renală uşoară sau moderată poate determina reducerea dozelor zilnice, acest lucru depinzând de severitatea afecţiunii
- dacă aveţi glaucom
- dacă suferiți de o boală a aparatului locomotor manifestată prin slăbiciune musculară (miastenia gravis)
- dacă sunteți dependent de droguri
- dacă v-a fost prescrisă o benzodiazepină de exemplu nitrazepam sau temazepam sau un alt medicament sedativ sau hipnotic. Întreruperea tratamentului cu aceste medicamente trebuie să se facă treptat înainte de a utiliza Spitomin.
Deoarece efectul anxiolitic se instalează după 7-14 zile de tratament, iar efectul terapeutic optim se obţine după cel puţin 4 săptămâni de tratament nu trebuie să vă aşteptaţi ca starea dumneavoastră să se amelioreze imediat. Din cele de mai sus rezultă că medicamentul nu trebuie să fie utilizat ocazional pentru a trata anxietatea și tensiunea psihică asociate cu viaţa cotidiană.
Copii și adolescenți Spitomin nu este recomandat la copii și adolescenți.
Spitomin împreună cu alte medicamente Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizați orice alte medicamente.
Precauţii speciale trebuie luate în cazul administrării concomitente cu unele medicamente cum ar fi:
- alte medicamente cu acţiune la nivelul sistemului nervos central (diazepam, triazolam), deoarece efectul terapeutic poate fi influenţat reciproc
- medicamente antiacide care conțin cimetidină (utilizate pentru tratamentului ulcerului sau arsurilor la stomac), deoarece administrarea concomitentă poate creşte concentraţia de substanţă activă din Spitomin
- anxiolitice care conţin diazepam deoarece administrarea concomitentă poate conduce la reacţii adverse: senzaţie de răsucire, dureri de cap şi stare de rău.
- inhibitori de monoamino-oxidază (IMAO) cum sunt moclobemida și selegilina (utilizate pentru tratamentul depresiei). Administrarea concomitentă de Spitomin și aceste medicamente sau la o perioadă prea scurtă între cele două tratamente poate determina creşterea extremă a tensiunii arteriale.
- eritromicină, itraconazol, linezolid și rifampicină (utilizate în tratamentul infecțiilor)
- blocanți ai canalelor de calciu cum sunt diltiazemul și verapamilul (utilizați în tratamentul tensiunii arteriale mari)
- inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) cum sun citalopramul, fluoxetina, fluvoxamina, paroxetina și sertralina (utilizate în tratamentul depresiei și a tulburărilor de anxietate)
- nefazodonă, trazodonă, medicamente pe bază de sunătoare, litiu și L-triptofan (utilizate în tratamentul depresiei)
- haloperidol (utilizat în tratamentul unor afecțiuni mentale)
- digoxină (utilizată în tratamentul insuficienței cardiace)
- tramadol (contra durerii)
- medicamente care conțin triptani de exemplu sumatriptan (utilizate în tratamentul migrenei)
- baclofen (utilizat în cazul unei tensiuni musculare crescute)
- lofexidină (utilizată în tratamentului sindromului de întrerupere)
- nabilonă (utilizată în tratamentul stărilor de greață și vărsături)
- antihistaminice (utilizate în tratamentul reacțiilor alergice)
- warfarină (medicament care subțiază sângele)
- fenobarbital, fenitoină, carbamazepină (medicamente pentru epilepsie)
- medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari sau pentru diabet, dureri în piept, bătăi anormale ale inimii și alte probleme ale inimii, contraceptive orale.
Spitomin cu alimente, băuturi și alcool Consumarea băuturilor alcoolice nu este recomandată în timpul tratamentului cu Spitomin. Trebuie evitată consumarea unor cantităţi apreciabile de grapefruit sau suc de grapefruit deoarece acest lucru determină creşterea concentraţiei de buspironă din sânge şi implicit creşterea frecvenţei şi intensităţii reacţiilor adverse.
Sarcina, alăptarea și fertilitatea Nu utilizați Spitomin în timpul sarcinii și alăptării. Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați- vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor Spitomin are o influență moderată asupra abilităților de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Poate să vă provoace o stare de somnolență sau amețeală. Înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje asigurați- vă că nu sunteți afectat de aceste reacții adverse.
Spitomin conține lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebați înainte de a lua acest medicament. Sodiu Acest medicament conține sodiu mai puțin de 1 mmol (23 mg) per comprimat, adică practic „nu conține sodiu”.
- Cum să utilizaţi Spitomin
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Comprimatele trebuie administrate la aceleaşi ore în timpul zilei, înainte sau după mese, pentru a evita modificările concentraţiei substanței active din sânge pe parcursul zilei.
Adulți (inclusiv vârstnici) Dacă medicul dumneavoastră nu v-a prescris altfel doza de început recomandată este de 15 mg pe zi. Doza zilnică poate fi administrată divizată în 2-3 doze. Dacă este necesar medicul vă poate creşte această doză zilnică cu 5 mg la fiecare 2-3 zile. Doza zilnică uzuală recomandată este de 20-30 mg. Doza individuală nu trebuie să depăşească 30 mg şi doza zilnică maximă este de 60 mg.
Pacienți cu insuficiență renală sau hepatică Pentru pacienții cu insuficiență renală sau hepatică ușoară până la moderată, medicul poate să reducă doza și trebuie să monitorizeze starea pacientului.
Utilizarea la copii și adolescenți Spitomin nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 18 ani. Eficacitatea şi siguranţa administrării la această grupă de pacienţi nu a fost studiată încă.
Dacă utilizați mai mult Spitomin decât trebuie Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului. Simptomele supradozajului sunt: greaţă, vărsături, dureri de cap, ameţeli, somnolenţă, zgomote în urechi, neliniște, micșorare a pupilei, probleme la nivelul stomacului, bătăi rare ale inimii, tensiune arterială scăzută, convulsii și simptome extrapiramidale (dificultăți de vorbire sau la înghițire, pierdere a controlului echilibrului, față imobilă, mers ezitant, contractare a mâinilor sau picioarelor, tremurături sau agitație a mâinilor sau degetelor).
Dacă uitați să utilizaţi Spitomin Luaţi doza omisă cât se poate mai repede. Dacă este timpul pentru doza următoare luați-o direct pe aceasta. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Acest lucru nu ar compensa doza uitată şi v-ar expune unui supradozaj. Apoi continuaţi tratamentul cu dozele prescrise de medicul dumneavoastră.
Dacă încetaţi să utilizaţi Spitomin
- Nu întrerupeţi utilizarea acestui medicament înainte de a discuta cu medicul dumneavoastră, chiar dacă vă simţiţi mai bine.
- Este important pentru dumneavoastră să utilizaţi acest medicament.
- Asiguraţi-vă că utilizaţi corect medicamentul..
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Întrerupeți utilizarea Spitomin și contactați imediat medicul dumneavoastră dacă utilizați concomitent inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) cum sunt fluoxetina și paroxetina și prezentați: Sindromul serotoninergic (stare de confuzie, stare de neliniște, transpirații, agitație, halucinații (viziuni sau sunete ciudate), spasme bruște ale mușchilor sau bătăi rapide ale inimii).
Contactați cel mai apropiat departament de urgență sau contactați imediat medicul dumneavoastră dacă apar următoarele simptome: • umflare a feței, buzelor, limbii sau gâtului, dificultăți la respirație și la înghițire • leșin, • erupții trecătoare pe piele asociate cu mâncărimi Acestea sunt reacții adverse grave datorate hipersensibilității la Spitomin și pot necesita asistență medicală imediată și tratament intensiv.
Au fost raportate de asemenea următoarele reacții adverse:
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane): • amețeli, • confuzie, • dureri de cap, • somnolență.
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane): • nervozitate, • insomnie, • tulburări de atenție, • depresie, • stare confuzională, • tulburări de somn, • furie, • parestezie (furnicături sau înțepături), • vedere încețoșată, • probleme de coordonare, • tremor/agitație, • tinitus (țiuituri în urechi), • bătăi rapide ale inimii, • dureri în piept, • nas înfundat, • gât inflamat, • stare de rău, • dureri abdominale, • gură uscată, • diaree, • constipație, • vărsături, • transpirații reci, • erupție trecătoare pe piele, • durere în mușchi, tendoane, ligamente și oase, • oboseală.
Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane): • vânătăi, • urticarie (erupție pe piele).
Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane): • tulburări mentale, • halucinații, • depersonalizare (stare de detașare sau înstrăinare de propria persoană), • labilitate afectivă, • convulsii, • vedere în tunel, • tulburări extrapiramidale (dificultăți de vorbire sau la înghițire, pierdere a controlului echilibrului, față imobilă, mers ezitant, contractare a mâinilor sau picioarelor, tremurături sau agitație a mâinilor sau degetelor), • rigiditate de tip roată zimțată (mișcări convulsive), • diskinezie, (mișcări involuntare), • distonie (spasme ale mușchilor gâtului, umerilor și afectare a poziției corpului), • senzație de leșin sau leșin, • pieredere a memoriei, • ataxie (dificultate în controlarea mișcărilor), • parkinsonism (tremor, rigiditate și ezitare), • akatizie (incapacitate de a sta așezat sau nemișcat), • sindromul picioarelor neliniștite, • neliniște, • incapacitate de umplere sau golire a vezicii urinare, • cantitate mare de secreție lactată.
Raportarea reacţiilor adverse Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO e-mail: [email protected] Website: www.anm.ro Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
- Cum se păstrează Spitomin
Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu utilizaţi acest medicament dacă observaţi semne vizibile de deteriorare (de exemplu decolorare).
Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
- Conținutul ambalajului și alte informaţii
Ce conţine Spitomin
- Substanţa activă este clorhidratul de buspironă. Fiecare comprimat conţine clorhidrat de buspironă 5 mg (Spitomin 5 mg) respectiv 10 mg (Spitomin 10 mg)
- Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu tip A, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu.
Cum arată Spitomin şi conţinutul ambalajului Spitomin 5 mg se prezintă sub formă de comprimate de culoare albă sau aproape albă, rotunde, plate, cu margini teşite, ştanţate cu o linie mediană pe o parte şi cu “E 151” pe cealaltă parte. Comprimatul poate fi divizat în doze egale.
Spitomin 10 mg se prezintă sub formă de comprimate de culoare albă sau aproape albă, rotunde, plate, cu margini teşite, ştanţate cu o linie mediană pe o parte şi cu “E 152” pe cealaltă parte. Comprimatul poate fi divizat în doze egale.
Cutie cu 6 blistere din Al/OPA-Al-PVC a câte 10 comprimate
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă Egis Pharmaceuticals PLC Keresztúri út 30-38, 1106 Budapesta, Ungaria
Fabricantul Egis Pharmaceuticals PLC Bökényföldi út 118-120, 1165 Budapesta, Ungaria
Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.
Acest prospect a fost aprobat în Octombrie, 2024.