OCTAPLASLG 45-70 mg/ml
DCI: PROTEINE PLASMATICE UMANE DE GRUP SANGUIN A,B,AB,0
Forma farmaceutică: SOL. PERF.
Concentrația
45-70mg/ml
Prescripție:
PR
Cod ATC
B05AA
Firma / țara producătoare APP
OCTAPHARMA AB - SUEDIA
Firma / țara deținătoare APP
OCTAPHARMA (IP) SPRL - BELGIA
Volum ambalaj
-
Informații despre produs
Acțiune terapeutică:
SANGE SI SUBSTITUENTI DE SANGE SUBSTITUENTI DE SANGE SI FRACTIUNI PROTEICE PLASMATICEAmbalaj:
- Punga din PVC a 200 ml sol. perf., pentru grupa A de sange
- Punga din PVC a 200 ml sol. perf., pentru grupa B de sange
- Punga din PVC a 200 ml sol. perf., pentru grupa AB de sange
- Punga din PVC a 200 ml sol. perf., pentru grupa 0 de sange
Nr. / data ambalaj APP
- 13602/2020/01
- 13602/2020/02
- 13602/2020/03
- 13602/2020/04
Valabilitate ambalaj
4 aniCod CIM
- W65357001
- W65357002
- W65357003
- W65357004
AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 13602/2020/ 01-02-03-04 Anexa 1 Prospect
Prospect: Informaţii pentru utilizator
OctaplasLG 45 – 70 mg/ml soluţie perfuzabilă Proteine plasmatice umane specifice grupei sanguine în sistemul ABO
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.
- Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
- Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
- Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră.
- Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4.
Ce găsiţi în acest prospect:
-
Ce este OctaplasLG şi pentru ce se utilizează
-
Ce trebuie să ştiţi înainte de a utiliza OctaplasLG
-
Cum se utilizează OctaplasLG
-
Reacţii adverse posibile
-
Cum se păstrează OctaplasLG
-
Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
-
Ce este OctaplasLG şi pentru ce se utilizează
OctaplasLG este plasmă umană colectată şi tratată pentru neutralizarea virusurilor. Plasma umană reprezintă partea lichidă a sângelui uman, care transportă celulele. Aceasta conţine proteine plasmatice umane, care sunt importante pentru a menţine caracteristicile normale de coagulare şi este folosită în acelaşi mod ca şi plasma proaspătă congelată (PPC).
OctaplasLG ajută în cazul deficitelor complexe de factori de coagulare, care pot fi cauzate de o insuficienţă severă a ficatului sau de o transfuzie masivă. OctaplasLG poate fi administrat, de asemenea, în situaţii de urgenţă, atunci când un concentrat de factor de coagulare (cum ar fi factor V sau factor XI) nu este disponibil sau un diagnostic de laborator necesar nu este posibil.
Acesta poate fi administrat, de asemenea, pentru a contracara rapid efectele anticoagulantelor orale (de tip cumarină sau indandionă), atunci când vitamina K este insuficientă din cauza funcţionării defectuoase a ficatului sau în situaţii de urgenţă.
OctaplasLG poate fi administrat pacienţilor care urmează un tratament de schimbare a plasmei, cu scopul restabilirii echilibrului factorilor de coagulare. 2. Ce trebuie să ştiţi înainte de a utiliza OctaplasLG Nu utilizaţi OctaplasLG:
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la proteinele plasmatice umane sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).
- dacă ştiţi că aveţi anticorpi împotriva imunoglobulinei numită IgA.
- dacă aţi avut reacţii anterioare la orice preparat din plasmă umană sau la PPC.
- dacă ştiţi că aveţi un nivel scăzut de proteină S (o proteină dependentă de vitamina K din sânge). Atenţionări şi precauţii Înainte să utilizaţi OctaplasLG adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi orice alte boli. Aveţi grijă deosebită când utilizaţi OctaplasLG
- dacă aveţi un nivel scăzut de imunoglobulină A.
- dacă aţi avut reacţii anterioare la proteinele plasmatice, inclusiv la PPC.
- dacă aveţi insuficienţă cardiacă sau lichid la nivelul plămânilor (edem pulmonar).
- dacă aveţi riscuri cunoscute referitoare la complicaţii de coagulare a sângelui (trombotice) din cauza riscului potenţial crescut de tromboembolism venos (cheaguri care se formează în vene).
- în cazul unei inhibări marcate a coagulării (fibrinoliză).
De regulă, OctaplasLG nu este recomandat pentru tratamentul bolii von Willebrand.
Măsuri de siguranță împotriva virusurilor Atunci când medicamentele sunt preparate din sânge sau plasmă umană, se aplică anumite măsuri pentru a preveni posibilitatea transmiterii unor infecţii la pacienţi. Acestea includ selectarea atentă a donatorilor de sânge şi plasmă pentru a se asigura că persoanele care pot fi purtătoare de infecţii sunt excluse şi testarea fiecărei donări şi a rezervelor de plasmă în vederea identificării prezenţei de virusuri/infecţii. De asemenea, producătorii acestor medicamente includ în procedeul de procesare a sângelui sau a plasmei etape pentru inactivarea sau îndepărtarea virusurilor. În pofida acestor măsuri, când se administrează medicamente preparate din sânge sau plasmă umană nu se poate exclude în totalitate posibilitatea transmiterii unor microorganisme infecţioase. Acest aspect se aplică oricăror virusuri necunoscute sau nou apărute sau altor tipuri de infecţii. Măsurile luate sunt considerate a fi eficiente împotriva virusurilor cu capsulă, cum sunt virusul imunodeficienţei umane (HIV), virusul hepatitic B şi virusul hepatitic C. Măsurile luate pot avea valoare limitată faţă de virusurile fără capsulă, cum sunt virusul hepatitic A, virusul hepatitic E şi parvovirusul B19. Se recomandă ferm ca de fiecare dată când vi se administrează OctaplasLG să se înregistreze numele şi numărul lotului medicamentului pentru a menţine o evidenţă a lotului folosit.
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luaţi în considerare vaccinarea împotriva virusurilor care determină hepatita A şi hepatita B în cazul în care v-au fost administrate în mod regulat/repetat medicamente derivate din plasmă umană. Copii și adolescenți Datele privind utilizarea OctaplasLG la copii și adolescenți sunt limitate, prin urmare, OctaplasLG trebuie utilizat numai după evaluarea atentă a beneficiilor/riscurilor pentru fiecare persoană în parte. OctaplasLG împreună cu alte medicamente În timpul studiilor clinice, OctaplasLG a fost administrat în acelaşi timp cu diferite alte medicamente şi nu au fost identificate interacţiuni. Odată cu administrarea de OctaplasLG, puteţi primi substanţe (de exemplu, hormon de sarcină) care pot determina rezultate fals pozitive (de exemplu, test de sarcină pozitiv, chiar dacă nu sunteţi gravidă).
OctaplasLG nu poate fi amestecat cu alte soluţii sau medicamente cu administrare pe cale intravenoasă, cu excepţia globulelor roşii şi a trombocitelor. Pentru a evita posibilitatea de formare a cheagurilor de sânge, nu trebuie să fie administrate soluţii care conţin calciu prin intermediul aceleiaşi linii intravenoase utilizate pentru OctaplasLG. Nu există interacţiuni cunoscute cu alte medicamente.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. OctaplasLG împreună cu alimente şi băuturi Nu au fost observate efecte. Sarcina, alăptarea şi fertilitatea Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționaţi să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Vi se va prescrie OctaplasLG numai în cazul în care
medicul dumneavoastră consideră că este important pentru dumneavoastră. Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor Nu au fost observate efecte referitoare la capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Doar dumneavoastră puteţi decide dacă vă aflaţi într-o stare corespunzătoare pentru a conduce un autovehicul sau pentru a îndeplini alte sarcini care presupun un grad crescut de concentrare. Informaţii importante privind unele componente ale OctaplasLG Pentru lista componentelor, vezi pct. 6.
Acest medicament conține maximum 920 mg sodiu (componenta principală din sarea de gătit/sare de masă) în fiecare pungă. Aceasta este echivalentă cu maximum 46% din doza maximă zilnică recomandată pentru un adult.
- Cum să utilizaţi OctaplasLG
OctaplasLG vă va fi administrat de către un medic sau o asistentă medicală, sub formă de perfuzie intravenoasă.
Doza dumneavoastră depinde de situaţia clinică şi de greutatea dumneavoastră corporală. Medicul dumneavoastră va stabili cantitatea corespunzătoare care trebuie să vă fie administrată.
- Înainte de a vi se administra OctaplasLG sub formă de perfuzie intravenoasă, trebuie efectuat un test de compatibilitate de grupă de sânge ABO.
- În cazuri de urgenţă, OctaplasLG pentru grupa de sânge AB poate fi administrat la toţi pacienţii.
Este important ca viteza de perfuzare să nu depăşească 1 ml OctaplasLG pentru fiecare kg corp pe minut. Gluconatul de calciu poate fi administrat într-o altă venă cu scopul de a minimaliza efectele negative ale citratului conţinut în OctaplasLG.
Pe durata administrării şi cel puţin timp de 20 minute de la administrare trebuie să fiţi ţinut sub observaţie, pentru situaţia în care dezvoltaţi o reacţie alergică (reacţie anafilactică) sau şoc alergic, caz în care perfuzarea trebuie oprită imediat. Utilizarea la copii şi adolescenţi Există date limitate la copii şi adolescenţi (0-16 ani). Dacă utilizaţi mai mult OctaplasLG decât trebuie Supradozajul poate determina supraîncărcare volemică, lichid la nivelul plămânilor şi/sau probleme ale inimii. Dacă uitaţi să utilizaţi OctaplasLG Medicul dumneavoastră trebuie să supravegheze administrarea şi să menţină valorile dumneavoastră de laborator în intervalul menţionat. Dacă încetaţi să utilizaţi OctaplasLG Pe baza valorilor de laborator, medicul dumneavoastră decide când să fie oprită administrarea de OctaplasLG şi va evalua riscurile posibile.
Nu utilizaţi după data de expirare înscrisă pe etichetă.
Există mai multe opţiuni pentru decongelarea medicamentului OctaplasLG congelat:
-
Baie de apă: Decongelaţi medicamentul fără să îl scoateţi din ambalajul exterior, menţinându-l timp de cel puţin 30 minute într-o baie de apă cu circulare adecvată, la o temperatură cuprinsă între +30°C şi +37°C. Dacă este necesar, poate fi utilizată o pungă suplimentară, pentru a proteja conţinutul. Preveniţi contaminarea cu apă a portului de intrare. Durata minimă de decongelare la +37°C este de 30 minute. Niciodată temperatura în baia de apă nu trebuie să depășească +37°C și nu trebuie să fie mai mică de +30°C. Durata de decongelare depinde de numărul de pungi introduse în baia de apă. În cazul în care se decongelează simultan mai multe pungi cu plasmă, durata de decongelare poate fi prelungită, însă nu este permis ca aceasta să depăşească 60 minute.
-
Utilizarea unui sistem de termostatare cu mediu uscat, precum SAHARA-III: Aşezaţi pungile de OctaplasLG pe platoul de centrifugare conform instrucţiunilor producătorului şi decongelaţi plasma utilizând funcţia de termostatare rapidă. Atunci când pe ecranul pentru temperatură este indicată temperatura de +37°C a componentelor sanguine, opriţi procesul de termostatare şi scoateţi pungile. Pe parcursul procesului de decongelare al OctaplasLG prin utilizarea unui sistem de termostatare cu mediu uscat, se recomandă utilizarea imprimantei de protocol pentru a înregistra evoluţia temperaturii componentelor sanguine şi mesajele de eroare, în caz de eşec.
-
Altele: Pot fi folosite şi alte sisteme de decongelare pentru OctaplasLG congelat, cu condiţia ca metodele să fie validate în acest scop. Lăsați conţinutul pungii să se încălzească până la aproximativ +37°C înainte de perfuzare. Temperatura OctaplasLG nu trebuie să depăşească +37°C. Îndepărtaţi ambalajul exterior şi examinaţi punga pentru fisuri sau scurgeri. Evitaţi să agitați. După decongelare, soluția este limpede sau ușor opalescentă și nu conține particule solide sau gelatinoase. Nu utilizați soluţii care sunt tulburi sau care prezintă depuneri şi/sau modificări de culoare. OctaplasLG decongelat nu trebuie recongelat. Orice cantitate de medicament neutilizată trebuie eliminată. Orice medicament neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale.
- Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Rareori, pot apare reacții de hipersensibilitate. De obicei, acestea sunt reacții moderate de tip alergic, care constau în înroșirea pielii, urticarie sau senzație de mâncărime, la nivel local sau generalizat. Formele mai grave pot prezenta complicații, cum ar fi scăderea marcată a tensiunii arteriale sau umflarea feței sau a limbii. Se pot declanșa rapid reacții alergice severe, la nivelul întregului corp. Simptomele acestora sunt scăderea marcată a tensiunii arteriale, creștere a frecvenței bătăilor inimii, dificultăți la respirație, respirație șuierătoare, tuse, senzaţie de lipsă de aer, greață, vărsături, diaree, dureri abdominale sau de spate. Reacțiile alergice severe pot duce la stări de șoc, stări de inconștiență, insuficiență respiratorie și, foarte rar, chiar la deces. De asemenea, citratul de sodiu conținut în OctaplasLG și concentrația scăzută de calciu asociată cu acesta pot cauza reacții adverse, în special în cazul unei viteze de perfuzare mari, dacă prezentați tulburări ale funcției hepatice sau dacă urmați un tratament de schimb plasmatic. În acest caz, puteți prezenta simptome cum ar fi oboseală, senzaţii de furnicături (parestezie), tremor şi concentraţii scăzute de calciu.
OctaplasLG poate creşte riscul de formare a cheagurilor de sânge în venele: membrelor, determinând durere și umflare a membrelor, plămânilor, determinând durere în piept și dificultăţi la respiraţie, creierului, determinând senzații de slăbiciune și/sau pierderea simțurilor pe una din părțile corpului, inimii, determinând durere în piept. La toţi pacienții cu risc crescut de coagulare a sângelui, trebuie acordată o atenţie deosebită și trebuie luate în considerare măsuri adecvate. În cazuri rare, incompatibilitatea dintre anticorpii din OctaplasLG şi antigenele din sângele dumneavoastră poate duce la distrugerea eritrocitelor (reacţii transfuzionale hemolitice). Simptomele sunt frisoane, febră, tuse uscată, dificultate la respirație, erupţii pe piele şi sângerări în interiorul corpului. Perfuzarea de OctaplasLG poate determina producerea unor anticorpi specifici împotriva factorilor de coagulare. Dozele sau vitezele de perfuzare mari pot provoca creșterea volumului de sânge, edem pulmonar şi/sau insuficienţă cardiacă.
Pe parcursul studiilor clinice efectuate cu medicamentul anterior OctaplasLG și în timpul utilizării OctaplasLG din perioada de după punerea pe piață, au fost observate următoarele reacții adverse:
Clasificarea după organe și sisteme Frecvente (≥ 1/100 și < 1/10 sau ≥ 1% și < 10%) Mai puțin frecvente (≥ 1/1000 și < 1/100 sau ≥ 0,1% și < 1%) Rare (≥ 1/10000 și < 1/1000 sau ≥ 0,01% și < 0,1%) Foarte rare (< 1/10000 sau < 0,01%) Tulburări hematologice lipsă a globulelor roşii din sânge tendinţă de sângerare
Tulburări ale hipersensibilitate reacție alergică gravă Clasificarea după organe și sisteme Frecvente (≥ 1/100 și < 1/10 sau ≥ 1% și < 10%) Mai puțin frecvente (≥ 1/1000 și < 1/100 sau ≥ 0,1% și < 1%) Rare (≥ 1/10000 și < 1/1000 sau ≥ 0,01% și < 0,1%) Foarte rare (< 1/10000 sau < 0,01%) sistemului imunitar
și șoc Tulburări psihice
anxietate agitație neliniște
Tulburări ale sistemului nervos
atenuare a simțului tactil sau a senzațiilor
amețeli senzație de furnicături
Tulburări cardiace
insuficiență cardiacă bătăi neregulate ale inimii creștere a frecvenței bătăilor inimii Tulburări hematologice şi limfatice formare de trombi în vasele sanguine scădere a tensiunii arteriale creştere a tensiunii arteriale tulburări severe ale circulaţiei sângelui (insuficiență circulatorie) înroșire a pielii Tulburări respiratorii
lipsă de oxigen probleme severe de respiraţie (insuficiență respiratorie) sângerare în plămâni îngustare a bronhiilor lichid în plămâni senzaţie de lipsă de aer dificultăți la respirație Clasificarea după organe și sisteme Frecvente (≥ 1/100 și < 1/10 sau ≥ 1% și < 10%) Mai puțin frecvente (≥ 1/1000 și < 1/100 sau ≥ 0,1% și < 1%) Rare (≥ 1/10000 și < 1/1000 sau ≥ 0,01% și < 0,1%) Foarte rare (< 1/10000 sau < 0,01%) Tulburări gastro- intestinale
vărsături greață
dureri abdominale
Afecțiuni cutanate
urticarie mâncărime
erupții trecătoare pe piele transpirație excesivă
Tulburări musculo- scheletice dureri de spate
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
febră dureri în piept disconfort la nivelul pieptului frisoane umflături localizate disconfort general reacție la nivelul locului de administrare Investigaţii diagnostice
test pozitiv pentru anticorpi nivel scăzut de oxigen în sânge Leziuni, intoxicaţii şi complicaţii legate de procedurile utilizate
creștere a volumului de sânge intoxicație cu citrat distrugere a celulelor roșii din sânge
În funcţie de tipul şi severitatea reacţiilor adverse, trebuie să fie redusă viteza de perfuzare sau să fie oprită administrarea. Măsura adecvată va fi luată de medicul dumneavoastră.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.
Raportarea reacţiilor adverse Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România http://www.anm.ro/ . Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 Bucureşti 011478- RO Tel: + 4 0757 117 259 Fax: +4 0213 163 497 e-mail: [email protected] . Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
- Cum se păstrează OctaplasLG
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă după abrevierea EXP. A se păstra și transporta congelat (la ≤ -18°C). A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină. După decongelare, stabilitatea chimică și fizică în timpul utilizării a fost demonstrată până la 5 zile la 2°C
- 8°C sau timp de 8 ore la temperatura camerei (20-25°C). Din punct de vedere microbiologic, medicamentul trebuie utilizat imediat, cu excepţia cazului când metoda de deschidere exclude riscul de contaminare microbiană. Dacă nu este utilizat imediat, responsabilitatea în ceea ce priveşte timpul de păstrare şi condiţiile până la utilizare revine utilizatorului. Nu utilizaţi acest medicament dacă observaţi că soluţia este tulbure sau prezintă depuneri și/sau modificări de culoare.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
- Conţinutul ambalajului şi alte informaţii Ce conţine OctaplasLG
- Substanţa activă este reprezentată de proteine plasmatice umane specifice grupei sanguine în sistemul ABO. O pungă a 200 ml conţine proteine plasmatice umane 9 – 14 g (45 – 70 mg/ml).
- Celelalte componente sunt: Citrat de sodiu dihidrat, dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat şi glicină Cum arată OctaplasLG şi conţinutul ambalajului OctaplasLG este o soluţie perfuzabilă. Pungă a 200 ml. Mărimi de ambalaj: 1 pungă sau 10 pungi. Soluția congelată are culoare (ușor) gălbuie.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă: Octapharma (IP) SPRL Allée de la Recherche 65 1070 Anderlecht Belgia
Fabricant: Octapharma AB Lars Forssells gata 23, SE-112 75 Stockholm, Suedia Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale
OctaplasLG: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, România, Slovenia, Suedia OctaplasmaLG: Spania Octaplasma: Lituania, Letonia, Norvegia, Slovacia LG-octaplas: Irlanda Omniplasma: Olanda Novoplas: Portugalia Octaplas: Portugalia
Acest prospect a fost revizuit în decembrie 2020.
Următoarele informaţii sunt destinate numai profesioniştilor din domeniul sănătăţii:
Doze şi mod de administrare
Doze Doza depinde de situaţia clinică şi de afecțiunile care stau la baza acesteia, însă doza de OctaplasLG 12 - 15 ml/kg corp este o doză iniţială general acceptată. Acest lucru ar trebui să crească concentraţiile plasmatice ale factorului de coagulare al pacientului cu aproximativ 25%. Este important să se monitorizeze răspunsul, atât clinic, cât şi prin măsurarea, de exemplu, a timpului de tromboplastină parţial activată (APTT), a timpului de protrombină (PT) şi/sau a testelor specifice ale factorilor de coagulare.
Doze în cazul deficitelor factorilor de coagulare:
La pacienţii cu deficit de factor de coagulare, în cazurile de hemoragii minore şi moderate sau de intervenţii chirurgicale minore, un efect hemostatic adecvat este atins în mod normal după perfuzarea dozei de OctaplasLG 5 - 20 ml/kg corp. Acest lucru ar trebui să crească concentraţiile plasmatice ale factorului de coagulare al pacientului cu aproximativ 10 - 33%. În cazul hemoragiilor sau al intervenţiilor chirurgicale majore, trebuie solicitat consult de specialitate din partea unui hematolog.
Doze pentru PTT şi hemoragii în cazul schimbării intensive a plasmei:
În cazul procedurilor terapeutice de schimbare a plasmei, trebuie solicitat consult de specialitate din partea unui hematolog. În cazul pacienţilor cu PTT întregul volum plasmatic schimbat trebuie înlocuit cu OctaplasLG.
Mod de administrare Administrarea OctaplasLG trebuie să se bazeze pe specificitatea de grupă sanguină ABO. În cazuri de urgenţă, OctaplasLG pentru grupa sanguină AB poate fi considerat ca plasma universală, deoarece poate fi administrat la toţi pacienţii, indiferent de grupa sanguină. OctaplasLG trebuie administrat prin perfuzie intravenoasă după decongelare, utilizând un set de perfuzie cu filtre. Pe întreaga durată a perfuziei trebuie utilizată o tehnică aseptică.
Toxicitatea citratului poate să apară când se administrează mai mult de 0,020-0,025 mmol citrat per kg pe minut. Prin urmare, viteza de perfuzare nu trebuie să depăşească 1 ml de OctaplasLG pe kg și minut. Efectele toxice ale citratului pot fi minimalizate prin administrarea intravenoasă de gluconat de calciu într- o altă venă.
Atenţionări şi măsuri de precauţie în vederea administrării: În caz de reacţie anafilactică sau şoc anafilactic, perfuzia trebuie oprită imediat. Tratamentul trebuie să urmeze liniile ghidului privind tratamentul şocului. Pacienţii trebuie observaţi timp de cel puţin 20 minute după administrare.
Incompatibilităţi:
- medicamentul OctaplasLG poate fi amestecat cu globule roşii şi cu trombocite, dacă compatibilitatea ABO a ambelor preparate este respectată.
- OctaplasLG nu trebuie amestecat cu alte medicamente, deoarece există posibilitatea inactivării şi precipitării.
- pentru a evita posibilitatea de formare a cheagurilor, nu trebuie administrate soluţii care conţin calciu prin intermediul aceleiaşi linii intravenoase utilizate pentru OctaplasLG. Interferenţa cu testele serologice Transmiterea pasivă a componentelor plasmatice din OctaplasLG (de exemplu, gonadotropina corionică beta-umană, β-HCG) poate duce la rezultate eronate în laborator. De exemplu, un rezultat fals pozitiv al testului de sarcină a fost raportat după transmiterea pasivă a β-HCG.