NITROFURANTOINA ARENA 100 mg
DCI: NITROFURANTOINUM
Forma farmaceutică: COMPR.
Concentrația
100mg
Prescripție:
PRF
Cod ATC
J01XE01
Firma / țara producătoare APP
ARENA GROUP S.A. - ROMANIA
Firma / țara deținătoare APP
ARENA GROUP S.A. - ROMANIA
Volum ambalaj
-
Informații despre produs
Acțiune terapeutică:
ALTE ANTIBIOTICE DERIVATI DE NITROFURANAmbalaj:
- Cutie cu 2 blist. PVC/Al x 10 compr.
- Cutie cu 6 blist. PVC/Al x 10 compr.
- Cutie cu 100 blist. PVC/Al x 10 compr.
Nr. / data ambalaj APP
- 11246/2018/01
- 11246/2018/02
- 11246/2018/03
Valabilitate ambalaj
3 aniCod CIM
- W52015002
- W52015003
- W52015004
AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 11246/2018/01-02-03 Anexa 1 Prospect
Prospect: Informaţii pentru utilizator
Nitrofurantoina Arena 100 mg comprimate Nitrofurantoină
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.
-
Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
-
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
-
Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane.
-
Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră.
-
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
-
Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4.
Ce găsiţi în acest prospect:
-
Ce este Nitrofurantoina Arena şi pentru ce se utilizează
-
Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Nitrofurantoina Arena
-
Cum să utilizaţi Nitrofurantoina Arena
-
Reacţii adverse posibile
-
Cum se păstrează Nitrofurantoina Arena
-
Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
-
Ce este Nitrofurantoina Arena şi pentru ce se utilizează
Nitrofurantoina Arena conţine ca substanţă activă nitrofurantoina, care este un antibiotic, activ față de majoritatea germenilor întâlniți în infecțiile urinare. Este utilizat pentru prevenirea și tratarea infecțiilor vezicii urinare, a rinichiului și a altor părți ale tractului urinar.
- Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Nitrofurantoina Arena
Nu utilizaţi Nitrofurantoina Arena:
- dacă sunteţi alergic la nitrofurantoina, alți nitrofurani sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
- dacă aveţi deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenază;
- dacă aveți afecțiuni severe ale rinichiului;
- dacă aveți oligurie (micşorarea volumului urinar) sau anurie (incapacitatea rinichiului de a produce urină);
- dacă sunteţi gravidă în ultimul trimestru;
- dacă alăptaţi copii cu vârsta mai mică de o lună.
Atenţionări şi precauţii Înainte să utilizaţi Nitrofurantoina Arena, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
În special spuneţi medicului dumneavoastră dacă:
- aveţi insuficienţă renală uşoară sau niveluri anormale de săruri în sângele dumneavoastră;
- aveți o anemie (o scădere a numărului de celule roșii din sânge, care cauzează o piele palidă, slăbiciune și dificultăți la respirație);
- suferiţi de debilitate;
- dacă aveţi diabet;
- aţi avut alergie la alte medicamente din aceeaşi clasă (nitrofurani).
Tratamentul cu Nitrofurantoina Arena trebuie întrerupt dacă în timpul acestuia apar reacţii pulmonare sau amorţeli. Nitrofurantoina poate colora urina în galben-brun.
Copii Nu dați Nitrofurantoina Arena la copii cu vârsta mai mică de 1 an.
Nitrofurantoina Arena împreună cu alte medicamente Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.
În cazul asocierii cu antiacide gastrice, acestea trebuie administrate la 2 ore după nitrofurantoină.
În special spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi vreunul din medicamentele următoare: • trisilicat de magneziu (scade efectul terapeutic al nitrofurantoinei); • substanţe acidifiante (scad eliminarea nitrofurantoinei şi astfel cresc efectul terapeutic); • medicamente alcaline sau piridoxina (scade efectul terapeutic al nitrofurantoinei prin marirea eliminării acestuia); • fenobarbital, inhibitori ai anhidrazei carbonice, substanţe alcalinizante urinare (scad acţiunea nitrofurantoinei); • probenecid (creşte acţiunea nitrofurantoinei); • chinolone (nitrofurantoina le scade eficienţa) • acidul nalidixic și acidul oxolinic (nitrofurantoina le antogonizează acțiunea).
Nitrofurantoina Arena împreună cu alimente, băuturi şi alcool În timpul tratamentului cu Nitrofurantoina Arena se recomandă evitarea consumului de băuturi alcoolice.
Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Nu luaţi Nitrofurantoina Arena dacă sunteţi gravidă mai ales dacă sunteţi în ultimul trimestru de sarcină, datorită riscului de anemie hemolitică la făt. Dacă rămâneţi gravidă în timp ce luaţi acest medicament trebuie să contactaţi cât mai repede medicul.
Nu luaţi Nitrofurantoina Arena dacă alăptaţi copii cu vârsta mai mică de o lună, datorită riscului de anemie hemolitică la sugar şi a colorării în galben a dinţilor.
Puteţi lua Nitrofurantoina Arena dacă alăptaţi copii cu vârsta mai mare de o lună doar daca nu aveţi deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenază.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor Nitrofurantoina poate provoca amețeli și somnolență și pacientul nu trebuie să conducă vehicule sau să folosească utilaje dacă este afectat în acest mod.
Nitrofurantoina Arena conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
- Cum să utilizaţi Nitrofurantoina Arena
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Dozele uzuale pentru adulți și copii sunt prezentate mai jos. Adulţi: Infecţii urinare acute necomplicate: 1/2-1 comprimat (50 sau 100 mg de 4 ori pe zi, la mese), 1-2 săptămâni. Infecţii cronice recurente: 100 mg de 4 ori pe zi, 1-2 săptămâni.
Pentru tratament profilactic se administrează în fiecare seară o doză de 50-100 mg nitrofurantoină, timp îndelungat.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Nitrofurantoina Arena Dacă luaţi, în mod accidental, mai multe comprimate decât trebuie puteţi să aveţi: iritaţie gastrică grețuri şi vărsături. În acest caz contactaţi imediat medicul sau cereţi sfat medical, şi dacă este posibil luaţi şi cutia de medicament cu dumneavoastră pentru a o arăta medicului.
Dacă uitaţi să luaţi Nitrofurantoina Arena Luaţi doza pe care aţi uitat-o imediat ce v-aţi adus aminte. Dacă mai este puţin timp până când trebuie să vă administraţi următoarea doză, nu o mai luaţi pe cea pe care aţi uitat-o, urmându-vă programul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Nitrofurantoina Arena Nu întrerupeţi tratamentul şi nu reduceţi doza fără recomandarea medicului, chiar dacă simţiţi o ameliorare a simptomelor.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Toate medicamentele pot provoca reacții alergice, deși reacțiile alergice grave sunt rare. Dacă observați orice respirație bruscă șuierătoare, dificultăți de respirație, umflarea pleoapelor, feței sau buzelor, erupții cutanate sau mâncărimi (afectând în special întregul corp), febră, sindrom lupoid, opriți tratamentul și mergeți imediat la medic.
În timpul tratamentului cu Nitrofurantoina Arena mai pot să apară următoarele reacții adverse: Modificări ale numărului de celule sanguine. Acest lucru poate duce la vânătăi, coagularea întârziată a sângelui, durere în gât, febră, anemie și o sensibilitate la răceală sau la răceală persistentă. La oprirea tratamentului numărul de celule sanguine revine la normal.
Rar, s-a raportat neuropatie periferică (inclusiv nevrită optică) cu simptome de implicare senzorială și motorie, care pot deveni severe sau ireversibile. Dureri de cap, ameţeli, somnolenţă, mișcare rapidă, necontrolată a ochilor (nistagmus), vertij, astenie, amorţeli, polinevrite (mai ales la pacienţii cu insuficienţă renală, hipovitaminoză B, dezechilibru electrolitic, debilitate marcantă). Greaţă, vărsături, diaree, (fenomene atenuate dacă medicamentul este administrat în timpul meselor), dureri de stomac Tratamentul trebuie oprit la primul semn de afectare neurologică. Cazuri de tulburări la nivel pulmonar manifestate prin febră, frisoane, tuse, dureri toracice, dificultăți de respirație (dispnee), infiltrație pulmonară și eozinofilie (creşterea unor globule albe din sânge). Pneumopatiile subacute apărute după tratament îndelungat cu nitrofurantoină pot evolua spre fibroză interstițială pulmonară.
Reacțiile hepatice, inclusiv icterul colestatic (inflamația ficatului determinând îngălbenirea pielii sau a albului ochilor) și hepatita cronică activă apar rareori. Icterul colestatic este în general asociat cu terapia pe termen scurt (de obicei, până la două săptămâni). Hepatita cronică activă, ocazional duce la necroza hepatică, este în general asociată cu terapia pe termen lung (de obicei după șase luni). Debutul poate fi insidios. Tratamentul trebuie oprit la primul semn de afectare hepatică.
Au apărut reacții cutanate alergice care apar ca edem angioneurotic, erupții maculopapulare, eritematoase sau eczeme, urticarie și mâncărimi. Au fost raportate rareori dermatită exfoliativă și eritem multiform (inclusiv sindromul Stevens-Johnson).
Raportarea reacţiilor adverse Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
- Cum se păstrează Nitrofurantoina Arena
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
- Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Ce conţine Nitrofurantoina Arena − Substanţa activă este nitrofurantoina. Un comprimat conţine 100 mg nitrofurantoină. − Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidon de porumb, povidonă K30, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc.
Cum arată Nitrofurantoina Arena şi conţinutul ambalajului Comprimate rotunde, de culoare galbenă, cu diametrul de 8 mm.
Este disponibil în cutii cu 2 sau 6 sau 100 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă Arena Group S.A. Str. Ştefan Mihăileanu nr. 31, sector 2, Bucureşti, cod 024022 România Fabricantul Arena Group S.A. Bd. Dunării nr. 54 Voluntari Jud. Ilfov, cod 077190 România
Acest prospect a fost revizuit în Septembrie, 2022.
Alte surse de informaţii Informaţii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/