MYDOCALM 50 mg
DCI: TOLPERISONUM
Forma farmaceutică: COMPR. FILM.
Concentrația
50mg
Prescripție:
P6L
Cod ATC
M03BX04
Firma / țara producătoare APP
GEDEON RICHTER PLC. - UNGARIA
Firma / țara deținătoare APP
GEDEON RICHTER ROMANIA S.A. - ROMANIA
Volum ambalaj
-
Informații despre produs
Acțiune terapeutică:
MIORELAXANTE CENTRALE ALTE MIORELAXANTE CU ACTIUNE CENTRALAAmbalaj:
Cutie cu 3 blist. PVC/Al x 10 compr. film.Nr. / data ambalaj APP
7642/2015/01Valabilitate ambalaj
3 aniCod CIM
W54832001
AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 7642/2015/01 Anexa 1 7643/2015/01-02 Prospect
Prospect: Informaţii pentru utilizator
MYDOCALM 50 mg comprimate filmate MYDOCALM 150 mg comprimate filmate clorhidrat de tolperison
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.
- Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
- Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră. Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4.
Ce găsiţi în acest prospect:
-
Ce este Mydocalm şi pentru ce se utilizează
-
Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Mydocalm
-
Cum să luaţi Mydocalm
-
Reacţii adverse posibile
-
Cum se păstrează Mydocalm
-
Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
-
Ce este Mydocalm şi pentru ce se utilizează
Mydocalm este un medicament care conţine substanţa activă tolperison. Tolperisonul este un medicament care acţionează asupra sistemului nervos central. Este indicat pentru tratamentul tonusului musculaturii scheletice crescut patologic după un accident vascular cerebral la adulţi.
- Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Mydocalm
Nu luaţi Mydocalm
- dacă sunteţi alergic la tolperison, la medicamente care conţin eperison sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
- dacă aveţi miastenia gravis (o boală imunologică asociată cu slăbiciune musculară).
- dacă alăptaţi.
Atenţionări şi precauţii Înainte să luaţi Mydocalm, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Reacţii de hipersensibilitate Reacţiile adverse raportate cel mai frecvent pe parcursul experienţei după punerea pe piaţă a medicamentelor care conţin tolperison (substanţa activă a Mydocalm) au fost reacţii de hipersensibilitate. Reacţiile de hipersensibilitate au variat de la reacţii uşoare la nivelul pielii la reacţii sistemice severe (de exemplu şoc alergic).
Se pare că femeile, pacienţii mai în vârstă sau cei trataţi concomitent cu alte medicamente (în principal cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene - AINS) prezintă un risc mai mare de a prezenta reacţii de hipersensibilitate. De asemenea, pacienţii cu antecedente de alergie la medicamente, boli sau afecţiuni alergice (cum sunt: atopia, febra fânului, astmul bronşic, dermatita atopică cu nivele mari ale IgE în ser, urticaria) sau cei care suferă în acelaşi timp de infecţii virale sunt supuşi unui risc mai mare de a prezenta reacţie alergică la acest medicament.
Primele semne ale hipersensibilităţii sunt: înroşire a feţei, erupţie trecătoare pe piele, mâncărime severă la nivelul pielii (cu noduli), respiraţie şuierătoare, respiraţie dificilă, cu sau fără umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, dificultate la înghiţire, bătăi rapide ale inimii, tensiune arterială mică, scădere rapidă a tensiunii arteriale. Dacă simţiţi aceste simptome, opriţi imediat administrarea acestui medicament şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau camerei de gardă a celui mai apropiat spital. Dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică la tolperison, nu trebuie să utilizaţi acest medicament.
Dacă prezentaţi o alergie cunoscută la lidocaină, riscul de a prezenta alergie la tolperison este mai mare. În acest caz, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de începerea tratamentului.
Copii şi adolescenţi Siguranţa şi eficacitatea tolperisonului la copii şi adolescenţi nu au fost stabilite.
Mydocalm împreunǎ cu alte medicamente Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Tolperisonul poate crește efectele unor medicamente, cum sunt: tioridazina (antipsihotic), tolderodina (utilizată pentru tratamentul incontinenței urinare), venlaxflaxina (antidepresiv), atomoxetina (utilizată pentru tratamentul tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție – ADHD), desipramina (antidepresiv), dextrometorfanul (pentru suprimarea tusei), metoprololul (un beta-blocant utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale și anginei pectorale (durerii în piept)), nebivololul (un beta- blocant utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale și insuficienței cardiace) și perfenazina (antipsihotic).
Deşi tolperisonul este un compus cu acţiune centrală, potenţialul său de sedare (scădere a atenției) este mic. În cazul administrării concomitente cu alte relaxante musculare cu acţiune centrală, trebuie luată în considerare reducerea dozei de tolperison.
Tolperisonul măreşte efectul acidului niflumic; de aceea trebuie luată în calcul reducerea dozei de acid niflumic sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) în cazul administrării concomitente.
Mydocalm împreună cu alimente şi băuturi Acest medicament trebuie administrat după mese, cu un pahar de apă. Consumul insuficient de alimente poate reduce efectul tolperisonului.
Sarcina şi alăptarea Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Deşi nu există dovezi că Mydocalm este toxic pentru făt, medicul dumneavoastră poate decide dacă puteţi lua preparatul în special în primele trei luni de sarcină, după o evaluare atentă a raportului risc/beneficiu.
Mydocalm este contraindicat în timpul alăptării.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor Mydocalm nu afectează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Cu toate acestea, dacă prezentaţi ameţeli, somnolenţă, tulburări de atenţie, epilepsie, vedere înceţoşată sau slăbiciune musculară în timp ce utilizaţi Mydocalm, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Mydocalm conţine lactozǎ (zahǎrul din lapte) Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
- Cum să luaţi Mydocalm
Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Dozele recomandate sunt de: 1-3 comprimate de Mydocalm 50 mg de trei ori pe zi 1 comprimat Mydocalm 150 mg de trei ori pe zi
Comprimatele se administrează după mese, cu un pahar de apă.
Insuficienţă renală Controlul medical de rutină va include monitorizarea frecventă a funcţiei rinichilor şi a bolii dumneavoastră pe parcursul tratamentului cu Mydocalm deoarece a fost observată o frecvenţă mai mare a reacţiilor adverse la acest grup de pacienţi. Dacă aveţi probleme severe ale rinichilor, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament deoarece Mydocalm nu este recomandat la pacienţii care suferă de insuficienţă renală severă.
Insuficienţă hepatică Controlul medical de rutină va include monitorizarea frecventă a funcţiei ficatului şi a bolii dumneavoastră pe parcursul tratamentului cu tolperison deoarece a fost observată o frecvenţă mai mare a reacţiilor adverse la acest grup de pacienţi. Dacă aveţi probleme severe ale ficatului, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament deoarece Mydocalm nu este recomandat la pacienţii care suferă de insuficienţă hepatică severă.
Dacă luaţi mai mult Mydocalm decât trebuie Simptomele supradozajului pot include somnolență, simptome gastro-intestinale (greață, vărsături, dureri la nivelul etajului abdominal superior), bătăi rapide ale inimii, hipertensiune arterială, lentoare în efectuarea mișcării și senzație de rotire. În cazuri severe au fost raportate convulsii, încetinirea sau oprirea respirației și comă. În caz de supradozaj, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră, farmacistului sau departamentului de urgență al celui mai apropiat spital. Luați cu dumneavoastră acest prospect.
Dacă uitaţi să luaţi Mydocalm Luaţi următoarea doză ca de obicei. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.
Dacă încetaţi să luaţi Mydocalm Nu încetaţi să luaţi acest medicament chiar dacă aveţi impresia că efectul Mydocalm este prea puternic sau prea slab. În acest caz adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- Reacţii adverse posibile Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Aceste reacţii adverse de obicei dispar la întreruperea tratamentului.
Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane): pierdere a poftei de mâncare, incapacitate de a dormi, tulburări de somn, dureri de cap, ameţeală, moleșeală, hipotensiune arterială, disconfort abdominal, diaree, gură uscată, dispepsie, greaţă, slăbiciune musculară, durere musculară, dureri la nivelul extremităţilor, slăbiciune, indispoziţie, oboseală.
Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1.000 persoane): reacţii alergice (hipersensibilitate) * , reacţie de hipersensibilitate severă (reacţie anafilactică), scădere a activităţii, depresie, tulburări de atenţie, tremor, epilepsie, pierdere a senzaţiei, senzaţie anormală la nivelul pielii (senzație de furnicături, amorțeli și înțepături), letargie, vedere înceţoşată, senzație de rotire, ţiuituri în urechi, durere în piept sub formă de gheară, bătăi rapide ale inimii, senzație de bătăi rapide şi neregulate ale inimii, scădere a tensiunii arteriale, înroşire a feţei, dificultate în respiraţie, respiraţii rapide, sângerare nazală, durere epigastrică, constipaţie, flatulenţă, vărsături, afecţiune uşoară la nivelul ficatului, dermatită alergică, transpiraţii abundente, mâncărimi, urticarie, erupţii trecătoare pe piele, incapacitate de a controla eliminarea urinei şi eliminare involuntară de urină, prezenţă a unui exces de proteine în urină (la analizele de laborator), disconfort la nivelul membrelor, senzaţie de beție, senzaţie de cald, sete, iritabilitate, modificări ale rezultatelor testelor de laborator (creştere a nivelului bilirubinei, alterare a enzimelor hepatice, număr scăzut de trombocite, creştere a numărului de leucocite din sânge).
Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10.000 persoane): anemie, mărire anormală a ganglionilor limfatici, reacţie alergică severă (şoc alergic), senzaţie excesivă de sete, confuzie, bătăi lente ale inimii, scădere ușoară a densităţii osoase, disconfort la nivelul pieptului, modificări ale rezultatelor testelor de laborator (creştere a nivelului de creatinină din sânge).
După punerea pe piaţă, au fost, de asemenea, raportate următoarele reacţii (cu frecvenţă necunoscută): umflare bruscă a mâinilor, picioarelor, gleznelor, feţei, buzelor, limbii sau gâtului. Sunt posibile, de asemenea, dificultate la înghiţire sau de respiraţie.
Raportarea reacțiilor adverse suspectate Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO Tel: + 4 0757 117 259 Fax: +4 0213 163 497 e-mail: [email protected].
- Cum se păstrează Mydocalm
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 30 ºC, în ambalajul original.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului. 6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Ce conţine Mydocalm
- Substanţa activă este clorhidrat de tolperison 50 mg sau 150 mg, în fiecare comprimat filmat.
- Celelalte componente sunt: Nucleu: acid citric, dioxid de siliciu coloidal anhidru, acid stearic, talc, celuloză microcristalină, amidon de porumb, lactoză monohidrat. Film: dioxid de siliciu coloidal anhidru, dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, hipromeloză, lactoză monohidrat.
Cum arată Mydocalm şi conţinutul ambalajului
Mydocalm 50 mg comprimate filmate Comprimate filmate de culoare albă sau aproape albă, biconvexe, rotunde, inscripţionate cu specificaţia 50 pe una din feţe şi cu diametrul de 7 mm.
Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate.
Mydocalm 150 mg comprimate filmate Comprimate filmate de culoare albă sau aproape albă, biconvexe, rotunde, inscripţionate cu specificaţia 150 pe una din feţe şi cu diametrul de 11 mm.
Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate. Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă Gedeon Richter România S.A. Str. Cuza Vodă Nr. 99-105 540306 Târgu-Mureş, România
Fabricantul Gedeon Richter Plc. Gyömrői út 19-21 1103 Budapesta, Ungaria
Acest prospect a fost revizuit în noiembrie 2021.