LODITER 1000 mg

DCI: MEROPENEMUM

Forma farmaceutică: PULB. PT. SOL. INJ./PERF.

Concentrația

1000mg

Prescripție:

PR

Cod ATC

J01DH02

Firma / țara producătoare APP

TERAPIA S.A. - ROMANIA

Firma / țara deținătoare APP

TERAPIA S.A. - ROMANIA

Volum ambalaj

-

Informații despre produs

  • Acțiune terapeutică:

    ALTE ANTIBIOTICE BETALACTAMICE CARBAPENEME
  • Ambalaj:

    • Cutie cu 1 flac. din sticla incolora cu capacitatea de 30 ml continand pulb. pt. sol. inj./perf.
    • Cutie cu 10 flac. din sticla incolora cu capacitatea de 30 ml continand pulb. pt. sol. inj./perf.
  • Nr. / data ambalaj APP

    • 5757/2013/01
    • 5757/2013/02
  • Valabilitate ambalaj

    2 ani; dupa reconstituire pt. inj. sau perf. i.v. trebuie utilizate imediat
  • Cod CIM

    • W56827003
    • W56827004

AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 5756/2013/01-02 Anexa 1 5757/2013/01-02 Prospect

Prospect: Informaţii pentru utilizator

Loditer 500 mg pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă Loditer 1000 mg pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă Meropenem

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

  • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

  • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.  Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră.  Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct.4.

Ce găsiţi în acest prospect:

  1. Ce este Loditer şi pentru ce se utilizează 
    
  2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Loditer  
    
  3. Cum să utilizaţi Loditer  
    
  4. Reacţii adverse posibile 
    
  5. Cum se păstrează Loditer 
    
  6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii  
    
  7. Ce este Loditer şi pentru ce se utilizează 
    

Loditer conţine substanţa activă meropenem şi aparţine unui grup de medicamente numite antibiotice carbapeneme. Acesta acţionează prin distrugerea bacteriilor, care pot determina infecţii grave.

Loditer este utilizat pentru a trata la adulți și copii cu vârsta de 3 luni și peste următoarele: • Infecţie care afectează plămânii (pneumonie) • Infecţii la nivelul plămânilor şi bronşiilor la pacienţii cu fibroză chistică • Infecţii complicate ale tractului urinar • Infecţii complicate la nivelul abdomenului • Infecţii survenite în timpul sau după naştere • Infecţii complicate ale pielii şi ţesuturilor moi • Infecţii bacteriene acute la nivelul creierului (meningită)

Loditer poate fi utilizat pentru tratamentul pacienţilor neutropenici cu febră suspectată a fi cauzată de o infecţie bacteriană.

Loditer poate fi utilizat pentru a trata infecţiile bacteriene ale sângelui care pot fi asociate cu un tip de infecţie menţionat mai sus.

  1. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Loditer 
    

Nu utilizaţi Loditer

 dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la meropenem sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).  dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la alte antibiotice cum sunt peniciline, cefalosporine sau carbapeneme, întrucât aţi putea fi alergic şi la meropenem.

Atenţionări şi precauţii Înainte să utilizaţi Loditer, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale:

 dacă aveţi probleme de sănătate, de exemplu probleme cu ficatul sau rinichii.  dacă aţi avut diaree severă după ce aţi luat alte antibiotice.

Este posibil să aveţi rezultat pozitiv la un test (testul Coombs) ce indică prezenţa unor anticorpi care pot distruge celulele roşii sanguine. Medicul dumneavoastră va discuta acest lucru cu dumneavoastră.

Puteți prezenta semne și simptome de reacții cutanate severe (vezi pct. 4). Dacă se întâmplă acest lucru, discutați imediat cu medicul dumneavostră sau cu asistenta medicală, astfel încât simptomele să poată fi tratate.

Dacă nu sunteţi sigur dacă oricare dintre situaţiile descrise mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta medicală înainte de a utiliza Loditer.

Loditer împreună cu alte medicamente Spuneţi medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Aceasta este din cauză că Loditer poate afecta felul cum acţionează unele medicamente iar unele medicamente pot avea un efect asupra Loditer.

În mod special, spuneţi medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:  Probenecid (utilizat pentru tratarea gutei)  Acid valproic/valproat de sodiu/valpromidă (utilizate pentru tratarea epilepsiei). Meropenem nu trebuie utilizat deoarece poate scădea efectul valproatului de sodiu.  Anticoagulante orale (utilizate pentru a preveni cheagurile de sânge).

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Este de preferat să se evite utilizarea meropenemului în timpul sarcinii. Medicul dumneavoastră va decide dacă trebuie să utilizaţi Loditer.

Este important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau dacă intenţionaţi să alăptaţi înainte de a vi se administra meropenem. Mici cantităţi din acest medicament trec în laptele matern. Prin urmare, medicul dumneavoastră va decide dacă puteți folosi meropenem în perioada în care alăptați.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, Loditer a fost asociat cu dureri de cap şi furnicături sau înțepături pe piele (parestezii). Oricare dintre aceste reacţii adverse ar putea afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Loditer poate provoca mișcări musculare involuntare, ceea ce determină tremurături rapide și mișcări necontrolate (convulsii). Acest lucru este însoțit de obicei de o pierdere a cunoștinței. Nu conduceți vehicule și nu folosiți utilaje dacă aveți această reacţie adversă.

Loditer conţine sodiu Loditer 500 mg: Acest medicament conţine sodiu 45 mg (componenta principală de gătit/sare de masă) per doză de 500 mg. Acest lucru este echivalent cu 2,25% din aportul zilnic maxim recomandat zilnic de sodiu pentru un adult.

Loditer 1000 mg: Acest medicament conţine sodiu 90 mg (componenta principală de gătit/sare de masă) per doză de 1000 mg. Acest lucru este echivalent cu 4,5% din aportul zilnic maxim recomandat zilnic de sodiu pentru un adult.

Dacă aveţi o problemă de sănătate care necesită monitorizarea aportului de sodiu, vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră, farmacistul sau asistenta medicală.

  1. Cum să utilizaţi Loditer 
    

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră, farmacistul sau asistenta medicală. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Utilizare la adulţi  Doza depinde de tipul de infecţie pe care o aveţi, localizarea infecţiei în organism şi severitatea infecţiei. Medicul dumneavoastră va decide doza de care aveţi nevoie.  Doza pentru adulţi este, de regulă, între 500 mg (miligrame) şi 2 g (grame). De obicei, veţi utiliza câte o doză la fiecare 8 ore. Totuşi, este posibil să utilizaţi dozele la intervale de timp mai lungi dacă rinichii dumneavoastră nu funcţionează prea bine.

Utilizare la copii şi adolescenţi  Doza pentru copiii cu vârsta mai mare de 3 luni şi mai mică de 12 ani se decide în funcţie de vârsta şi de greutatea corporală a copilului. Doza uzuală este cuprinsă între 10 mg şi 40 mg de Loditer pentru fiecare kilogram (kg) din greutatea corporală a copilului. Doza se administrează, de regulă, la fiecare 8 ore. Copiii care cântăresc mai mult de 50 kg vor utiliza doză similară adulţilor.

Mod de administrare

 Meropenem va fi administrat ca injecţie sau perfuzie într-o venă mare.  Medicul dumneavoastră sau asistenta medicală vă va administra Loditer.  Totuşi, unii pacienţi, părinţi sau îngrijitori sunt instruiţi să administreze Loditer la domiciliu. Instrucţiunile pentru a face acest lucru sunt furnizate în acest prospect (în secţiunea numită „Instrucţiuni pentru administrarea Loditer dumneavoastră înşivă sau altcuiva, la domiciliu”). Utilizaţi întotdeauna Loditer exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie sa discutaţi cu medicul dumneavoastră daca nu sunteţi sigur.  Injecţia nu trebuie amestecată cu soluţii care conţin alte medicamente sau adăugată la asemenea soluţii.  Injecţia poate dura aproximativ 5 minute sau între 15 şi 30 de minute. Medicul dumneavoastră vă va spune cum să administraţi Loditer.  În mod normal, injecţiile trebuie administrate la aceeaşi oră, în fiecare zi.

Dacă utilizaţi mai mult Loditer decât trebuie Dacă utilizaţi în mod accidental o doză mai mare decât cea prescrisă, luaţi imediat legătura cu medicul dumneavoastră sau cu cel mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Loditer Dacă aţi uitat o injecţie, faceţi-o cât mai curând posibil. Dacă, însă, este aproape timpul pentru următoarea injecţie, nu mai utilizaţi injecţia uitată. Nu luaţi o doză dublă (două injecţii în acelaşi timp) pentru a compensa o doză uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Loditer Nu întrerupeţi tratamentul cu Loditer decât la indicaţia medicului. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

  1. Reacţii adverse posibile 
    

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii alergice severe Dacă aveţi oricare dintre aceste semne și simptome, spuneți imediat medicului dumneavoastră sau asistentei medicale. Este posibil să aveţi nevoie de tratament medical urgent. Semnele și simptomele pot include o instalare bruscă a următoarelor:  Erupţie trecătoare pe piele severă, mâncărime sau urticarie.  Umflare a feţei, buzelor, limbii sau altor părţi ale corpului.  Respiraţie dificilă, respiraţie şuierătoare sau dificultăţi de respiraţie.  Reacții grave pe piele care includ

  • Reacții de hipersensibilitate grave, incluzând febră, erupție cutanată tranzitorie și modificări ale rezultatelor testelor de laborator care arată cât de bine vă funcționează ficatul (creșterea concentrației unor enzime hepatice) și creșterea unui tip de celule albe (eozinofilie) și mărirea ganglionilor limfatici. Acestea pot fi semne ale unei tulburări de sensibilitate care afectează mai multe organe, numită sindrom DRESS.
  • Erupție roșie, solzoasă, severă pe piele, umflături ale pielii care conțin puroi, vezicule sau descuamare a pielii, care pot fi asociate cu febră mare și dureri articulare.
  • Erupții severe pe piele care pot apărea ca pete circulare roșiatice, adesea cu vezicule centrale pe trunchi, descuamare, ulcere ale gurii, gâtului, nasului, organelor genitale și ochilor care pot fi precedate de febră și simptome asemănătoare gripei (sindrom Stevens-Johnson) sau o formă mai severă (necroliză epidermică toxică).

Afectarea celulelor roşii sanguine (frecvenţă necunoscută) Semnele includ:  Respiraţie dificilă atunci când nu vă aşteptaţi.  Urină roşie sau maronie.

Dacă observaţi oricare dintre cele de mai sus, adresaţi-vă imediat unui medic.

Alte reacţii adverse posibile: Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)  Durere abdominală (de stomac)  Senzaţie de rău (greaţă)  Stare de rău (vărsături)  Diaree  Dureri de cap  Erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi pe piele  Durere şi inflamaţie  Creşterea numărului de plachete în sânge (indicată de analizele de sânge)  Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge, inclusiv analizele care arată cât de bine funcţionează ficatul dumneavoastră

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)  Modificări ale compoziţiei sângelui. Acestea includ reducerea numărului de plachete sanguine (ceea ce poate face să vă apară vânătăi mai uşor), creşterea numărului anumitor celule albe din sânge, scăderea numărului altor celule albe şi creşterea cantităţii unei substanţe numite bilirubină. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă facă, din când în când, analize de sânge.  Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge, inclusiv analizele care arată cât de bine funcţionează rinichii dumneavoastră  Furnicături (senzaţie de ace pe piele)  Infecţii ale gurii sau vaginului, cauzate de o ciupercă (candidoză)  Inflamaţia intestinului însoţită de diaree  Durere la nivelul locului de administrare a injecţiei de Loditer  Alte modificări ale compoziţiei sângelui. Simptomele includ infecţii frecvente, febră şi dureri în gât. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă facă, din când în când, analize de sânge.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)  Crize convulsive (convulsii)  Dezorientare acută și confuzie (delir).

Raportarea reacţiilor adverse Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România http://www.anm.ro/. Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO Tel: + 4 0757 117 259 Fax: +4 0213 163 497 e-mail: [email protected]. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

  1. Cum se păstrează Loditer 
    

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe flacon, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25ºC.

După reconstituire: Soluţiile reconstituite pentru injecţie sau perfuzie intravenoasă trebuie utilizate imediat. Intervalul de timp între începerea procedurii de reconstituire şi finalul injecţiei sau perfuziei intravenoase nu trebuie să fie mai mare de o oră.

A nu se congela soluţia reconstituită.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  1. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii 
    

Ce conţine Loditer pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă

  • Substanţa activă este meropenem.

Fiecare flacon conţine meropenem trihidrat echivalent cu meropenem anhidru 500 mg. Fiecare flacon conţine meropenem trihidrat echivalent cu meropenem anhidru 1000 mg.

  • Celălalt component este carbonatul de sodiu anhidru.

Cum arată Loditer pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă şi conţinutul ambalajului

Loditer este o pulbere pentru soluţie injectabilă sau perfuzabilă, cristalină de culoare albă până la slab galbenă, într-un flacon. Cutie cu 1 sau 10 flacoane din sticlă incoloră.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă Terapia SA Str. Fabricii nr. 124, Cluj Napoca România

Fabricanți Terapia S.A. Str. Fabricii nr. 124, 400 632 Cluj-Napoca România

SUN Pharmaceutical Industries Europe B.V. Polarisavenue 87 2132 JH, Hoofddorp Olanda

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

DE MEROPENEM BASICS 500 mg Pulver zur Herstellung einer Injektions- oder Infusionslösung DK Meropenem SUN, 500mg, pulver til injections- og infusionsvæske, opløsning EE Meropenem Sun 500 mg süste- või infusioonilahuse pulber IT Meropenem SUN 500 mg polvere per soluzione iniettabile o per infusione LT MEROPENEM SUN 500 mg milteliai injekciniam arba infuziniam tirpalui LV Meropenem Sun 500 mg pulveris injekciju un infūziju šķīduma pagatavaošanai NL Meropenem SUN 500 m g, poeder voor injectievloeistof PL Nableran, 500 mg, proszek do sporządzania roztworu do wstrzykiwań lub infuzji RO Loditer 500 m g pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă

DE MEROPENEM BASICS 1 g Pulver zur Herstellung einer Injektions- oder Infusionslösung DK Meropenem Sun, 1g, pulver til injections- og infusionsvæske, opløsning EE Meropenem Sun süste- või infusioonilahuse pulber IT Meropenem SUN 1000 mg polvere per soluzione iniettabile o per infusione LT MEROPENEM SUN 1 g milteliai injekciniam arba infuziniam tirpalui LV Meropenem Sun 1 g pulveris injekciju un infūziju šķīduma pagatavaošanai NL Meropenem SUN 1 g, poeder voor injectievloeistof PL Nableran, 1 g, proszek do sporządzania roztworu do wstrzykiwań lub infuzji RO Loditer 1000 mg pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă

Acest prospect a fost revizuit în august 2021. Sfaturi/educaţie medicală

Antibioticele sunt utilizate pentru tratarea infecţiilor cauzate de bacterii. Nu au niciun efect asupra infecţiilor cauzate de viruşi.

Uneori, o infecţie cauzată de bacterii nu răspunde la un tratament cu antibiotice. Unul din cele mai frecvente motive pentru care se întâmplă acest lucru este acela că bacteria care cauzează infecţia este rezistentă la antibioticul administrat. Aceasta înseamnă că poate să supravieţuiască şi chiar să se înmulţească, în ciuda administrării antibioticului.

Bacteriile pot deveni rezistente la antibiotice din mai multe motive. Utilizarea cu atenţie a antibioticelor poate ajuta la reducerea şanselor ca bacteriile să devină rezistente la acestea.

Când medicul dumneavoastră vă prescrie un tratament cu antibiotice, acesta este destinat să trateze numai boala pe care o aveţi în acel moment. Respectând sfaturile de mai jos veţi ajuta la prevenirea apariţiei de bacterii rezistente, care pot întrerupe acţiunea antibioticului.

  1. Este foarte important să luaţi doza corectă de antibiotic, la orele corecte şi pentru numărul corect de zile. Citiţi instrucţiunile de pe etichetă şi, dacă nu înţelegeţi ceva, cereţi medicului dumneavoastră sau farmacistului să vă explice.
  2. Trebuie să luaţi antibioticul numai dacă a fost prescris în mod specific pentru dumneavoastră şi trebuie să îl utilizaţi numai pentru a trata infecţia pentru care v-a fost prescris.
  3. Nu trebuie să luaţi antibiotice care au fost prescrise pentru alte persoane chiar dacă acestea au avut o infecţie similară cu a dumneavoastră.
  4. Nu trebuie să daţi altor persoane antibiotice care au fost prescrise pentru dumneavoastră.
  5. Dacă v-a rămas o cantitate de antibiotic după ce aţi luat tratamentul aşa cum v-a fost recomandat de medicul dumneavoastră, trebuie să duceţi cantitatea rămasă la o farmacie, pentru a fi eliminată în mod corespunzător.

Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi personalului medical: Instrucţiuni pentru a administra Loditer propriei persoane sau altcuiva, la domiciliu Unii pacienţi, părinţi sau îngrijitori sunt instruiţi să administreze Loditer la domiciliu. Avertizare – Trebuie să administraţi acest medicament propriei persoane sau altcuiva, la domiciliu, numai după ce aţi fost instruit în acest sens de un medic sau o asistentă medicală.  Medicamentul trebuie amestecat cu un alt lichid (solvent). Medicul dumneavoastră vă va spune ce cantitate de solvent să utilizaţi.  Utilizaţi medicamentul imediat după prepararea lui. Nu îl congelaţi.

Administrarea Loditer prin injecţie Loditer destinat administrării prin injecţie intravenoasă in-bolus trebuie reconstituit cu apă pentru preparate injectabile pentru a obţine o concentraţie finală de 50 mg/ml.

Cum se prepară acest medicament

  1. Spălaţi-vă pe mâini şi uscaţi mâinile foarte bine. Pregătiţi o zonă de lucru curată.
  2. Scoateţi flaconul (sticla) de Loditer din ambalaj. Verificaţi flaconul şi data de expirare. Verificaţi dacă flaconul este intact şi nu a fost deteriorat.
  3. Scoateţi capacul colorat şi dezinfectaţi dopul de cauciuc, de culoare gri, cu un tampon îmbibat cu alcool etilic. Lăsaţi dopul din cauciuc să se usuce.
  4. Introduceţi un ac steril de unică folosinţă într-o seringă sterilă de unică folosinţă, fără a atinge capetele.
  5. Retrageţi în seringă cantitatea recomandată de „apă pentru preparate injectabile”. Cantitatea de lichid de care aveţi nevoie este prezentată în tabelul de mai jos: Doza de Loditer Cantitatea de apă pentru preparate in jectabile necesară pentru diluare 500 mg (miligrame) 10 ml (mililitri) 1 g (gram) 20 ml 1,5 g 30 ml 2 g 40 ml

Notă: Dacă doza de Loditer care vi s-a prescris este mai mare de 1 g, va trebui să utilizaţi mai mult de 1 flacon de Loditer. În această situaţie, puteţi retrage lichidul din flacoane într-o singură seringă.

  1. Introduceţi acul seringii prin centrul dopului de cauciuc, de culoare gri, şi injectaţi cantitatea recomandată de apă pentru preparate injectabile în flaconul sau flacoanele de Loditer.
  2. Scoateţi acul din flacon şi agitați bine flaconul continuu în palmă timp de un minut. Se lasă să se odihnească. Se agită flaconul în continuare timp de ȋncă un minut. Opriţi și verificați claritatea soluției. Dacă este necesar, se agită pentru încă un minut sau până când toată pulberea s-a dizolvat. Dezinfectaţi din nou dopul de cauciuc, de culoare gri, cu un nou tampon îmbibat cu alcool etilic şi lăsaţi dopul de cauciuc să se usuce.
  3. Cu pistonul seringii apăsat până la capătul cursei, introduceţi din nou acul prin dopul de cauciuc, de culoare gri. Ţinând atât seringa cât şi flaconul, întoarceţi flaconul cu susul în jos.
  4. Menţinând vârful acului în lichid, trageţi pistonul, retrăgând astfel în seringă întreaga cantitate de lichid aflată în flacon.
  5. Scoateţi acul şi seringa din flacon şi eliminaţi flaconul gol, punându-l într-un loc sigur.
  6. Ţineţi seringa în poziţie verticală, cu acul îndreptat în sus. Loviţi uşor seringa pentru a determina bulele să urce către partea de sus a seringii.
  7. Scoateţi orice cantitate de aer aflată în seringă, împingând încet pistonul până când iese tot aerul.
  8. Dacă utilizaţi Loditer acasă, eliminaţi în mod corespunzător toate acele şi liniile de perfuzie utilizate. Dacă medicul dumneavoastră decide să întrerupeţi tratamentul, eliminaţi în mod corespunzător orice cantitate neutilizată de Loditer.

Administrarea injecţiei Puteţi administra acest medicament fie printr-o canulă scurtă sau cateter, fie printr-o linie intravenoasă centrală sau periferică. Administrarea Loditer printr-o canulă scurtă sau cateter

  1. Scoateţi acul de pe seringă şi eliminaţi cu atenţie acul, punându-l în containerul pentru obiecte ascuţite.
  2. Dezinfectaţi capătul canulei scurte sau cateterului cu un tampon îmbibat cu alcool şi lăsaţi-o să se usuce. Deschideţi capacul canulei şi conectaţi seringa.
  3. Împingeţi încet pistonul seringii pentru a administra antibioticul în flux constant, pe o durată de aproximativ 5 minute.
  4. După ce aţi terminat administrarea antibioticului şi seringa s-a golit, scoateţi seringa şi clătiţi-o după cum v-a recomandat medicul dumneavoastră sau asistenta medicală.
  5. Închideţi capacul canulei şi eliminaţi cu atenţie seringa, punând-o în containerul pentru obiecte ascuţite.

Administrarea Loditer printr-o linie intravenoasă centrală sau periferică

  1. Scoateţi capacul liniei intravenoase, dezinfectaţi capătul liniei cu un tampon îmbibat cu alcool etilic şi lăsaţi-l să se usuce.

  2. Conectaţi seringa şi împingeţi încet pistonul seringii pentru a administra antibioticul în flux constant, pe o durată de aproximativ 5 minute.

  3. După ce aţi terminat administrarea antibioticului, scoateţi seringa şi clătiţi-o după cum v-a recomandat medicul dumneavoastră sau asistenta medicală.

  4. Puneţi un capac nou, curat, pe linia centrală şi eliminaţi cu atenţie seringa, punând-o în containerul pentru obiecte ascuţite.

Administrarea Loditer prin perfuzie intravenoasă

Loditer poate fi administrat prin perfuzie intravenoasă timp de aproximativ 15 până la 30 minute. Pentru administrarea prin perfuzie intravenoasă, conţinutul flacoanelor de Loditer poate fi reconstituit direct, folosind soluţii perfuzabile de clorură de sodiu 9 mg/ml (0,9 %) sau de glucoză 50 mg/ml (5%) pentru a obţine o concentraţie finală de 1 la 20 mg/ml.

Soluţia trebuie agitată ȋnainte de utilizare.